REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Tepelná technika pro domácnost a podniky

Přemýšlíte jak vytopit svůj rodinný domek nebo podnik? V zásadě máte dvě možnosti. Buď si sami spočítáte, jaký minimální výkon potřebujete, abyste prostory vytopili během zimy, nebo výběr tepelné techniky necháte na odbornících. První varianta je určitě levnější, druhá mnohem snazší, zvláště pokud jste nestudovali obor zaměřený na termodynamiku.

Tepelně technické požadavky na stavební konstrukce a budovy

Česká technická norma ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov ve své druhé části stanovuje závaznou povinnost dodržet požadavky na budovy a jejich konstrukce z hlediska nízké spotřeby energie a tepelné ochrany. Norma se vztahuje jak na stavbu nových objektů, tak na změny již dokončených budov.

Tepelně technické požadavky na stavební konstrukce jsou nastaveny tak, aby jejich splnění zabezpečilo:

  • tepelnou pohodu uživatelů
  • nízkou spotřebu energie
  • prevenci tepelně technických poruch

Mezi základní předpoklady pro zajištění co nejlepší tepelné pohody uživatelů budovy a požadovaného stavu vnitřního prostřední, dosažení úspor energie a ochrany před případnými tepelně technickými poruchami patří především dodržení tepelných technických kritérií. Tepelně technická kritéria jsou předepsány v další části normy a zaměřují se na:

  • Šíření tepla konstrukcí
  • Šíření vlhkosti konstrukcí
  • Šíření vzduchu konstrukcí a budovou
  • Tepelnou stabilitu místností v zimním a letním období

Jak sami vidíte, splnit požadavky dané českou technickou normou není vůbec jednoduché a to jsme se ještě nedostali ani k výpočtům, díky kterým se tepelná technika vybírá snadněji.

Vytápění od profesionální firmy

Možná jste si v tuhle chvíli řekli, že studovat skripta se Vám nechce a raději si vytápění domu necháte vyprojektovat od odborníků. Firem působících na trhu je spousta, jen na internetu jich naleznete desítky. Určitě se vyplatí nešetřit a trochu si připlatit. Investice do nového systému vytápění je velká, a pokud si vyberete levnou, nekvalitní firmu, ve výsledku nejenže neušetříte, ale kvůli zvýšeným nákladům na vytápění svojí peněženku paradoxně odlehčíte více. Na vytápění České Budějovice naštěstí existuje profesionální firma, která si za své služby neúčtuje horentní sumy.

Revize kotlů

Pokud chcete prodloužit životnost svého kotle, je dobré jej alespoň každé dva roky nechat zkontrolovat. Nejenže oddálíte povinnost koupit nový kotel v případě poruchy, ale můžete předejít i úrazům spojeným s nefunkčním kotlem. Revize plynových kotlů České Budějovice provádí velmi zkušená a profesionální firma.

Comments are closed.