REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Návlekový materiál na korálkování

Pokud se rozhodnete vyzkoušet výrobu vlastní bižuterie, budete potřebovat nejen korálky, ale i návlekový materiál. Při výrobě mnoha druhů bižuterie se navíc neobejdete bez speciálního nářadí a různých kovových komponentů.

Výhodou korálkování je to, že si nemusíte pořizovat celý sortiment najednou a různé druhy korálků, návlekového materiálu, kovodílů a nářadí si můžete dokupovat postupně. Vždy bude záležet, pro výrobu jakého výrobku se rozhodnete. Tak jako se již od začátku korálkování neobejdete bez korálků, budete potřebovat i nějaký návlekový materiál.

Návlekový materiál vybíráme zejména podle druhu výrobku, který chceme tvořit a podle velikosti dírek korálků. Pro naprosté začátečníky či pro děti je vhodná pruženka. Jedná se o pružný materiál na první pohled vypadající jako vlasec. Při práci s pruženkou není potřeba žádné nářadí ani žádné ukončovací prvky. Základní nevýhodou pruženky je její krátká životnost. Pruženka se lehce vytahá a brzy praskne.

Bez jakýchkoli nástrojů lze navlékat korálky také na bavlněnou voskovou šňůrku. Jedná se o univerzální materiál v různých barvách. Díky své tloušťce však nelze navlékat drobné korálky s malou dírkou. Jakousi lepší verzí bavlněné voskové šňůrky je šňůrka polyesterová. Ta je nabízena ve dvou tloušťkách a v jasnějších barvách.

Klasikou mezi návlekovým materiálem je vlasec. Vyrábí se v různých tloušťkách a i slabý zátěžový vlasec je velice pevný. Slabý vlasec lze použít i na šité šperky.

Pokud chcete vyrobit šperk trvanlivý a pevný, použijte lanko. Při práci s lankem se už neobejdete bez základních komponentů a kleští.

Stále populární klasikou mezi návlekovými materiály je kožená šňůrka. Hodí se k zavěšování přívěsků a při výrobě šperků v přírodním stylu.

Elegantním a moderním návlekovým materiálem je pryžová šňůra (může být i dutá). Dodává se v různých barvách a v různých průměrech. Těžko se uzluje, a tak je třeba počítat s potřebou základního nářadí při přidávání zapínání.

Při korálkování má své nenahraditelné místo drát. Dodává se v různých sílách, pevnostech i barevném provedení. Při práci s drátem se už neobejdeme bez nářadí. Drát se nehodí na klasické návleky korálků – snadno se deformuje a nedrží tvar. Zejména při výrobě náramků se často používá drát paměťový. Jedná se o tvrdý ocelový drát, na který je potřeba kvalitní nářadí – zejména kvalitní štípací kleště.

Při výrobě šitých šperků a při práci s velice jemnými korálky se neobejdete bez nylonové nitě. Za pomocí jehly se s touto pevnou a nepružící nití velice dobře pracuje. Nylonová nit se nehodí na práci s korálky s ostrými hranami – může se přeříznout.

Mezi návlekové materiály lze zařadit i náhrdelníkové polotovary. Jedná se o návlekový materiál o délce potřebné na náhrdelník s příslušnými koncovkami a zapínáním.

Mezi nejvýznamnější dodavatele návlekových materiálů, korálků a bižuterních komponentů patří společnost Beads 4U s.r.o. z Jablonce nad Nisou. Společnost Beads 4U prodává své zboží nejen v Jablonci nad Nisou, ale i přes internet a prostřednictvím řady smluvních maloobchodních prodejců po celé České i Slovenské republice.

http://www.beads4u.cz/nabidka-kategorie/navlekovy-material/?kategorieId=172

Comments are closed.