REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Rostliny do zahradního jezírka

 

Vodní rostliny jsou základem v přírodních, ale i  zahradních jezírek. Stávají se nejen jako krásné oživení vodní plochy, ale i břehových částí. Při jich výsadbě je dobré si zjistit a naplánovat správné osázení, jaké mají vlastností, v jakém období kvetou a do jaké hloubky je můžeme zasadit.

Do jezírka se nedává běžná zemina, na břehové oblasti dáváme  oblázky, a do těch se usazují rostliny do speciálních mřížkových košů, nebo do sázecích vaků. Nejlepší je rostliny vysázet ještě když není jezírko napuštěné vodou. V tuto dobu můžeme vstoupit do jezírka bez bot a usadit rostliny na místo. Rostliny se sázejí v počtu  2-3 kusů na 1m², protože rostliny se rychle rozrůstají. Rostliny je možné sázet během celého vegetačního období, nejlépší je však jaro a léto. Nejprve můžeme začít s náčrtem zahradního jezírka se zónami s hloubkou vody. Osázíme jezírko tak, aby rostliny zasazené vedle sebe ladily výškou i barvou květů. Je dobré, aby rostliny nekvetly zároveň, aby bylo jezírko barevné po celý rok a v každém období vypadalo jinak.

Koše pro rostliny vysypeme jílem a pískem a můžeme i vložit do koše tkaninu, aby substrát nevyplavila voda. Živiny rostliny získávají z vody. Jsou to především dusíkaté látky, které napomáhají k jeho odstraňovaní z vody, protože jsou to i živiny pro řasy.

Do zóny hluboké jsou nejideálnější lekníny. Existuje mnoho druhů jako: Leknín bílý, Leknín vonný, Leknín zakrslý atd. Mají velmi krásné květy a velké listy plavající na hladině. Je ideální pro menší jezírka, protože jeho listy zabraňují přehřívání vody v jezírku, což je častý problém u malých jezírek. Ale je třeba dávat pozor, protože leknín se rychle rozrůstá a je nutné ho kontrolovat a zařezávat kořeny, aby nám nezarostlo celé dno jezírka a taky celá plocha hladiny listím. Také jsou vhodné ponořené rostliny jako Růžkatec ponořený, Vodní mor kanadský anebo Rdest maličký. Jsou ideální pro dobré okysličovaní vody.

Rostliny s plovoucími listy jsou Okřehek menší, Babelka řezanovitá a Kotvice plovoucí. Rychle se rozmnožují a pro přezimování musí být v teple. Proto jich vybereme do nádob s vodou a uskladníme.

Do mělčin bývají ideální rostliny: Modráska srdčitá, Rákos obecní, Šípatka obecná, Puškvorec obecný, Šmel okoličnatý. Jsou nenáročné, ale rychle se rozšiřují, a je potřeba je zastřihávat.

Do bahenních zón se hodí a patří Šáchor dlouhý, Štítovka kosá, Kuklík potočný, Kosatec mečový, Mochna bahenní, Kozlík lékařský.

Mezi pobřežní rostliny patří mnoho rostlin, které se už taky hodí na skalku u potůčku, či jen na zpestření okolí např. Javor dlanitolistý, Komule Davidova, Ostřice převislá, Kakost bahenní, Bohyška a Měsíčnice vytrvalá.

Comments are closed.