REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Levné matrace

 

Pro příjemný a zdravý spánek je matrace velmi důležitá. Do moderní ložnice by jistě matrace vycpaná slámou nebo jinými neupraveným přírodním materiálem byla nesmyslem, protože je prašná, nehygienická a plná drobných živočichů, parazitů apod. Byl by to vtip takovou levnou matraci žádat v obchodě či dokonce v eshopu. Při výběru matrace bychom ale stejně neměli dát jen na cenu, i mezi levnými najdeme vysokou kvalitu.

Výběr moderních a levných matrací není jednoduchý, protože existuje mnoho materiálů a jejich kombinací, což ztěžuje volbu a nutí nás k přemýšlení, co od matrace vyžadujeme. K těm jednodušším patří levné matrace z různých pěn, které ale mají elastické i protibakteriální vlastnosti. Jde třeba o latexy z přírodního nebo syntetického materiálu, Pur pěny, tedy molitany, BIO pěny freePUR-GREENFIRST s bioaktivní úpravou na bázi přírodních rostlinných esencí z citronu, či polyuretanové pěny VISCOFOAM s vysokou pamětí nebo studené pěny HR. Na některé matrace, nazývané sendvičové, se používají kombinace z různých pěnových desek, ale i z vložených desek z kokosových vláken, což jim dává různé vlastnosti a použití. Matrace se vyrábějí i tak, že mají pět nebo sedm zón, tedy částí s jinou tvrdostí nebo výztuhou. Jednotlivé zóny totiž kopírují tvar lidského těla s tím, že v oblasti hlavy, ramen a boků, kde je větší zatížení, jsou tvrdší, aby nedocházelo k proleženinám, naproti tomu v oblasti beder je zóna měkčí.

Dále se nám nabízí klasické pružinové matrace, třeba s vysoce odolným jádrem oboustranné krytým deskami z kokosových vláken. Pružinové matrace patří mezi klasické, používají se skoro tři století, ale narozdíl od minulosti, kdy se pružiny stabilizovaly provázkem, dnes je každá zašitá do samostatného sáčku.

Na matracích strávíme skoro třetinu svého života, měly by být proto především pohodlné. Ale pohodlnost není móda a není jen v tom, že jsou měkké, ale v tom, jak se cítíme, když ráno vstaneme. Často se nám stává zejména v cizí posteli, že se budíme jako rozlámaní, že náš bolí třeba rameno, pokud spíme na boku apod. Proto kupujme novou matraci s rozvahou, měl by to být náš přítel.

Comments are closed.