REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Satelitní přijímače

Satelitní přijímač je zařízení pro příjem vysílání z družice. Satelitní příjem je realizován pomocí přijímače, paraboly a konvertoru. Na družici jsou vysílány různé programy a služby. Některé z nich jsou kodované a pro příjem je nutná přístupová karta a jiné jsou tzv. Free-to-Air (volně vysílané), pro ty není karta nutná. Vysílané služby a programy jsou na určitém pásmu. Toto pásmo díky své kapacitě může obsahovat i radiové stanice. Všechny tyto data jsou pomocí paraboly směrovány na konvertor připevněný k parabole. Konvertor data přijímá a posílá na zpracování do přijímače. Přijímač si data rozebere na obraz, zvuk a služby a podle pokynů uživatele je vysílá do televizoru. Satelitní přijímač je tedy zařízení pro zpracování dat vysílaných z družice pro televizor a ostatní připojená zařízení.

Satelitních přijímačů je spousta druhů a značek. Mají různé funkce a konektory. V české republice jsou dostupné přijímače, které již umějí velmi dobře česky. Dostupné jsou kompletně české přijímače s českým menu, EPG, prostě vším. Některé však ještě nejsou úplně přeloženy a tak se u nich můžeme setkat se špatným zobrazováním diakritiky, nebo například nepřeloženými položkami v menu. Téměř všechny ale umí alespoň trochu česky a tak se s nimi uživatel nemusí trápit se složitými překlady.

 

Funkce satelitních přijímačů

V textu jsem již „nakousnul“ výraz EPG. EPG z anglického Electronic Program Guide je elektronický programový průvodce. Tato funkce umožňuje nahlédnout do programu vysílání a to až na týden dopředu. Nechybí ani podrobné informace o pořadech.

Přijímače již podporují i teletext a titulky. Tato podpora je zajištěna jen u některých přijímačů.

Funkce PVR zajišťuje sočasné sledování jednoho programu a nahrávání jiného.

Zda přijímač umí přenášet HDTV programy je důležitá informace pro každého, kdo vlastní HD televizor. Ne všechny přijímače totiž poporují HD zobrazování. Dále může přijímač umět zobrazit širokoúhlý formát obrazu nebo větší rozlišení. Tyto parametry by se měly volit dle Vašeho televizoru. Je totiž zbytečné kupovat satelitní přijímač HD, když Váš televizor HD obraz nezobrazí nemluvě o tom, že HD přijímače jsou dražší, než klasické SD.

Satelitní přijímač může podporovat i různé formáty kodování jako MPEG-4 atd.

Pokud přijímač disponuje USB konektorem je příjemnou funkcí zobrazování JPEG obrázků a fotografií, přehrávání MP3 hudebních souborů a přehrávání MPEG videí.

 

Konektory satelitních přijímačů

Na přijímači může být spousta nejrůznějších konektorů. Každý slouží k připojení konkrétního zařízení. Satelitní přijímač je třeba vybírat podle toho, jaké máte konektory na televizi a na přídavném zařízení, které budete k přijímači připojovat. Pokud budete připojovat k přijímači pouze televizor, stačí Vám základní přijímač osazený minimálně jedním SCART konektorem (příp. HDMI). Pakliže vlastníte přídavná zařízení jako videorekordér nebo budete chtít nahrávat pořady na externí disk nebo flashku, přijímač musí být osazen patřičnými konektory. Přijímač může být vybaven několika konektory:

– HDMI

– USB

– LAN

– SCART

– CINCH

– Komponentním Y, Pb, Pr

– RS-232

– Optickým digitálním zvukovým výstupem

 

Fonetip s.r.o.

www.satelitni-komplety-shop.cz

Comments are closed.