REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Jak udržet správné hodnoty kokosového substrátu

Pěstování v kokosu má svá specifika. Používají se speciální hnojiva, i když samozřejmě lze využít i hnojiva univerzální. Je mnoho výrobců, kteří nabízejí speciální produkty pro pěstování v kokosovém substrátu. Vynikající jsou třeba hnojiva Canna, Plagron nebo Atami, speciálně vyvinutá pro různé typy substrátů, růst i květ. Kokos lze s úspěchem mísit s ostatními médii, třeba s půdou nebo keramzitem.

Jaké je správné EC a pH

Dávkování hnojiv a hodnota EC jsou u kokosu odlišné. Hnojení probíhá podobně jako u dalších hydroponických médií, takže hnojiva se přidávají do každé zálivky. To je hlavní rozdíl oproti pěstování v půdě. Hodnota pH kokosu se postupně snižuje, přes fázi růstu po fázi květu. Postupujeme od hodnoty 6,5 po 5,7. Nižší hodnota pH totiž zlepší příjem fosforu, tolik důležitého pro kvetení. Hodnotu EC lze naopak ve vrcholné fázi květu zvýšit až na 2,2.

Recyklace kokosu

Pokud chcete kokos použít opakovaně, můžete, ale před dalším cyklem je nutno vypláchnout zbytkové živiny, škodil by hlavně vysoký podíl fosforu z květových hnojiv. Pokud pěstujete bio a používáte bio hnojiva, musíte zapomenout na pomocníka v podobě peroxidu vodíku. Ten se používá k okysličení kořenů a pročištění zavlažování. Zničil by část látek v hnojivu a snížil aktivitu enzymů, došlo by k narušení rovnováhy.

 

Comments are closed.