REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archiv

Zdravé brambory

Brambory jsou mezi Evropany rozšířené poměrně krátkou dobu. I tak už si ale stihli vybudovat silnou základnu a stali se u nás velmi oblíbenými. Vařené brambory, bramborová kaše nebo zapečené brambory jsou v Čechách klasikou.

 

Brambory patří do stejné čeledi jako rajčata nebo třeba lilek. Brambory pocházejí z And a prvními lidmi, kteří je začali kultivovat, byli jihoameričtí indiáni před 7000 lety. V šestnáctém století se brambory dostaly z Ameriky do Evropy. Původně se však pěstovaly pouze jako okrasná rostlina. K výživě člověka a zvířat se začaly brambory užívat až na přelomu osmnáctého a devatenáctého století. Brambory se v současné době pěstují v mnoha zemích světa. Daří se jim i v méně příznivých klimatických a půdních podmínkách. Zajímavé je, že průměrný Čech zkonzumuje každoročně 70 kg brambor a výrobků z nich.

 

Co brambory obsahují? Hlavní výživovou složkou v bramborách jsou sacharidy. Ve 100 g brambor je 15 g sacharidů. Tyto sacharidy jsou pro naše tělo velmi dobře stravitelné. Část sacharidů obsažená v bramborách je ale nestravitelná a chová se v našem těle jako vláknina. Samotná vláknina je v bramborách obsažená také a nachází se těsně pod jejich slupkou. Vlákninu a část nestravitelných sacharidů působí blahodárně na naše střeva. Můžete tak úspěšně bojovat se zácpou a zrychlit své zažívání. Rozhodně se vyhýbejte zeleným bramborám, které obsahují solanin. Ten je toxický a projevuje se bolestmi hlavy, křečemi v břiše a silným průjmem. Z vysokého množství solaninu můžete přejít až do kómatu. V bramborách naopak nenajdete téměř žádné tuky. Je zde ale hodně aminokyselin, které jsou biologicky velice hodnotné. Brambory dále obsahují hodně vitaminu C, které ale klesá s dobou skladování. Nejlepší z hlediska množství vitaminu C jsou odrůdy rané. Vitamin C klesá také během tepelného zpracování. Nejšetrnější tak je příprava v páře a v mikrovlnce. Když už musíte brambory vařit, vkládejte je až do vroucí vody. Dobré je vařit brambory ve slupce. Jen je vždy předem řádně omyjte. Co ještě brambory obsahují? Jsou to vitaminy skupiny B. Pokud vám chybí draslík, vsaďte na brambory. Vykazují jedny z nejvyšších hodnot draslíku ze všech potravin. Brambory jsou vhodným jídlem po skončení sportovní aktivity, kdy tělo potřebuje zvýšené množství draslíku. Brambory dále obsahují hořčík a až 80% vody. Z tohoto důvodu mají brambory velice nízkou energetickou hodnotu. 100 g vařených brambor má pouze 70 kcal. Brambory jsou tedy vhodnou potravinou při snižování váhy.

Comments are closed.