REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Automatický kotel se stává normou

Kvalitní automatický kotel se stává běžným tepelným zdrojem v mnoha rodinných domech, sídlech firem a hospodářských budov. Těm klasickým brzy odzvoní.

Automatický kotel poskytuje svému uživateli oproti klasickému kotli na ruční přikládání nebývalý komfort a obrovské možnosti regulace při vtápění a ohřevu teplé vody. Kvalitní regulace poskytuje téměř, nebo zcela stejné možnosti, jako regulace jiného moderního tepelného zdroje např. tepelného čerpadla, nebo kondenzačního kotle. Počáteční investice je oproti tepelnému čerpadlu citelně nižší a lze ho využít v soustavách, kde je použití tepelného čerpadla nevhodné, např. v domech se soustavou o vysokém teplotním spádu, nebo nezateplených budovách.

V ústeckém kraji, městech Teplice, Louny, Litoměřice,Most a dalších je však v provozu stále více jak 60 tisíc zátěžových kotlů na ruční přikládání spadajících do emisní třídy 1 a 2. Tyto kotle se od loňského roku již nesmí vyrábět a prodávat a jejich využití bude postupně limitováno. Milníkem pak bude rok 2022, kdy bude jejich provoz zcela zakázán.

Z těchto důvodů je nejvyšší čas poohlédnout se po novém kvalitním kotli, který splňuje dané emisní limity a funguje s nízkými provozními náklady. Dobrý kotel spalující hnědé uhlí dokáže uspořit až 30% nákladů na palivo.

O tom jaký je ten správný kotel a jak ho vybrat se zmíním  v některém z příštích článků.

Comments are closed.