REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Jak vybrat ten správný kotel?

Dosluhuje Vám Váš starý kotel na tuhá paliva a rozhodujete se jaký kotel je ten správný pro náhradu Vašeho původního zdroje? Nabídka na trhu je dnes opravdu obrovská a je poměrně těžké se v ní orientovat. Tento článek by Vám měl pomoci při výběru toho správného kotle přesně pro Vás.

Palivo: Čím tedy budeme v našem novém kotli topit? Tady je potřebné zvážit jaké jsou v našem regionu nejdostupnější paliva. Ekologicky nejvhodnější je bezesporu peleta, ale vývoj ceny tohoto paliva jeho širšímu použití příliš nepomáhá. Jedničkou mezi palivy je stále hnědé uhlí, které je nejlevnější a nejdostupnější zvláště v hnědouhelných oblastech jako je ústecký kraj.

Výrobce: S kotli na trhu v české republice se opravdu roztrhl pytel. Naprostá většina kotlů jsou v současné době dovezené  z Polska. Polsko je opravdu kotelnickou velmocí a polští výrobci jsou atraktivní jak cenou, tak sortimentem. Rozhodně je však nutné zvážit, jaký daný kotel skutečně je, jaká je jeho konstrukce, kdo mi ho odborně namontuje a uvede do provozu, kdo drží záruku a jaké je servisní zázemí. Kotel je přeci jen průmyslový výrobek a poruchy se mohou vyskytnout. Dále je dobré zvážit pro jaká paliva je kotel primárně určen a jestli bude efektivně pracovat s místními zdroji. Například polské kotle jsou v naprosté většině konstruované pro tak zvaný ekohrášek – což je černé uhlí, ale většina kotlů u nás jede na hnědý ořech2. Dalším důležitým kritériem je rozhodně emisní třída ve které kotel pracuje a také potřebná certifikace. Jako nejlepší řešení se jeví výběr kotle nějakého z renomovaných českých či německých výrobců s dobrým servisním zázemím. Takové kotle mají vysoký kvalitativní standard, jsou certifikovány pro provoz u nás a většinou zařazeny v dotačních programech.

Cena: Cena kotle by neměla být rozhodně nejdůležitějším parametrem při výběru kotle. Kvalitní kotel stojí o něco více, ale je to investice na dlouhá léta a kvalita se Vám rozhodně vyplatí. Je potřeba si uvědomit, že např. kvalitní regulace, která je srdcem i mozkem kotle tvoří čtvrtinu ceny kotle. V případě tepelné techniky platí dvojnásob rčení: „nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci.

Dodavatel: Kotel máme vybraný a nyní nám nezbývá, než ho někde koupit. Jako nejpohodlnější se zdá nákup na internetu – produkty Vám prodejce dopraví až domů a cena bývá v e-schopech nejlepší. Ale pozor! Je nutné si uvědomit, že kotel potřebuje průběžný servis, občas je potřeba dokoupit nějaký náhradní díl, v nejhorším případě řešíme kompletní reklamaci. Co ze svým kotlem budeme v takovém případě dělat? Daleko lepší je kotel koupit od dobré montážní firmy, která kotel dodá a sama ho namontuje a uvede do provozu. Po celou dobu životnosti kotle Vám poskytuje potřebný kvalifikovaný servis, drží skladem základní náhradní díly a zároveň drží záruku.

Montáž: Co se týče samotné montáže, je rozhodně nejvhodnější svěřit tento úkol odborné firmě. Ta zváží a probere s Vámi zapojení kotle, systém ve kterém bude kotel pracovat. Kotel nainstaluje a uvede do provozu. Zároveň Vám poskytne odborné školení k obsluze kotle a bude to ona, která Vám v počátcích provozu bude pomáhat s vyladěním kotle. Zároveň by Vám montážní firma měla poskytovat záruční i pozáruční servis. Standardem je servisní zásah do 24 hodin. Dbejte na to, aby montážní firma měla potřebné certifikáty, živnostenské oprávnění atd.

Za tým Enco-tepelná technika přeji všem uživatelům šťastnou ruku při výběru kotle a mnoho spokojených let jeho provozu.

Comments are closed.