REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Topte levněji s tak zvanými obnovitelnými zdroji

Obnovitelné zdroje mají při vytápění a ohřevu vody mnoho výhod, které dokáží vyvážit nevýhodu vysokých pořizovacích nákladů. Hlavním kladem jsou velice nízké provozní náklady, nezávislé na cenách energetických surovin, kurzu koruny či vládní politice.

Velké oblibě se těší zejména topná zařízení využívající obnovitelných zdrojů, a to tepelná čerpadla. Jejich hlavní předností jsou především velice nízké provozní náklady, nezávislost na dodavatelích energií a jejich cenách a částečně také možnost získat dotace, které pokrývají 30 až 50 % pořizovacích nákladů, nedá se ale na ně spolehnout.

 Jaká je životnost tepelných čerpadel?

Životnost tepelných čerpadel se pohybuje kolem 15 až 20 roků, v závislosti na životnosti kompresorů. Pokud se Vám během této doby kompresor pokazí, je zapotřebí jej vyměnit, což vyjde na nějakých 20-25 tisíc korun (podle výkonu), ostatní zařízení lze regenerovat a dále provozovat. Tepelné čerpadla bývají doplněny o systém záložního vytápění. U tepelného čerpadla je doplňkový systém doporučován proto, že se nevyplatí dimenzovat výkon na špičkové zatížení (například do extrémních mrazů), jehož bude využito jen několik dní v roce. Vysoký výkon je jednak dražší na pořízení, a jednak náročnější na regulaci, což může snižovat životnost kompresoru.

Comments are closed.