REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Kočky mají větší nároky než pejsci v bytě

I když kočky nepotřebují tolika pozornosti jako jejich rivalové psi, vyžadují ale větší nároky na prostor v bytě určen jen jim. Možná i to je důvod, že si tyto domácí mazlíčky nejvíc pořizují lidé časově vytížení, kteří se kočkám nestíhají věnovat tak, jak by se museli věnovat psům. Proto tyto zvířata slouží lidem, kteří upřednostňují pohodlí a klídek.

Kočky jsou šarmantní a panovačné stvoření a na rozdíl od psa je pro ně byt, ve kterém žijí jedna velká herna. Nejen že je uvidíme válet se po podlaze a gauči jako psa, spatřit je lze na skříních, oknech a poličkách, prostě všude tam, kde se hafani nikdy nepodívají. Rády šmejdí po celém bytě křížem krážem a objevují tak i nejnemožnější místa ke schovce.

Někomu by mohlo vadit, že Vás kočky skoro vůbec neposlechnou. Příkaz, běž na místo, sedni, lehni, je v tomto případě irelevantní. Ale i výjimka potvrzuje pravidlo. Pořídit si tedy kočku vyžaduje určité změny, je potřeba byt uzpůsobit jejím potřebám a požadavkům.

Než si domu kočku pořídíme, je dobré odstranit veškeré překážky, jako jsou jedovaté květiny, okraje drahých koberců, lehké vázy, sošky atd., o které se rády opírají a podobně, jednoduše to, co se pro ně může stát nebezpečným. Kočky rády skáčou na záclony a závěsy, proto raději vyzkoušejte jejich pevnost, popřípadě je doporučujeme zkrátit či úplně odstranit. Jestli se ve vašem bytě nachází věc, kterou nelze před kočkou schovat, ale bojíte se, že vám jej chtíc nechtíc poničí, existují i speciální odpuzovače, kočkám vadí, vy jej necítíte.

Rozhodneme-li se investovat do kočičích bytových doplňků, máme z čeho vybírat. Existuje dnes velká spousta designových chovatelských potřeb, nepřeberné množství různých prolézaček, tunelů, pelíšků atd. To je ale začátek, kočka toho potřebuje mnohem více.

Tak začněme třeba škrabadly. Ty bývají součástí prolézaček a do jisté míry zabrání tomu, aby kočka drápky obrušovala nábytek, sedačku či koberec. Škrabadla pořídíte od pár stovek až po několik tisíc korun. Chceme-li, aby kočka využívala k obrušování drápků opravdu jen škrabadlo, zkusme voňavé lákadlo – jmenuje se šanta kočičí, kterou kočky milují.

Součástí škrabadel jsou i pelíšky, které lze pořídit i odděleně. Dají se pořídit jak otevřené, tak uzavřené připomínající iglú z plyše, semiše a dalších materiálů. Dostanete je koupit v různých provedeních, třeba s uchycením na topení.

Lovecké pudy kočky dokážeme vybít pořízením hraček. Jestli nestojíte o to, aby si kočky samy našly libovolné hračky v zařízení bytu, nejlepším řešením bude, když jim je pořídíte Vy. Stojí pár kaček. Pokud ale chcete něco divočejšího, existují i dražší varianty hraček, které se samy hýbou a vaši chlupatí mazlíčci si je zamilují

Comments are closed.