REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archiv

Kedlubny

Kedlubny jsou u nás považovány za běžnou a obyčejnou jarní zeleninu. Během jara se objevuje na téměř každé zahrádce a prodává se snad ve všech supermarketech a na trzích. Kedlubna není ale pouze dostupnou a levnou zeleninou, ale také pokladem, který v sobě ukrývá spoustu důležitých vitaminů a minerálů.

 

Odkud kedlubna pochází?

Kedlubna je blízce příbuzná košťálovinám – zelí, květáku a kapustě. Minulost kedlubny sahá až ke stovkám let před naším letopočtem. Předkem kedlubny byla pompejská brukev, primitivní kedluben se zesíleným stonkem. Dnešní podoba kedlubny pochází pravděpodobně ze Středomoří nebo Číny. V současné době můžeme sehnat mnoho odrůd kedluben. Ty se liší od doby dozrávání, barvou i velikostí. Barevně odlišujeme zelené a fialové druhy. Kedlubny seženeme běžně po celý rok.

 

Co všechno obsahuje?

Kedlubny obsahují velké množství vitaminu C, hodně karotenu, vitamin E, vitaminy skupiny B a také vzácný vitamin K. Dále v ní najdeme kyselinu nikotinovou, kyselinu listovou a panthotenovou. Z minerálních látek to pak jsou draslík, zinek, vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík, chlór, bór, měď, molybden, kobalt, nikl, stříbro, fluor a chrom. Dále také inositol a sloučeniny síry a také trochu sodíku. Kedlubny v sobě obsahují cholagogum, což je látka zvyšující vylučování žluči a urychlující vyprazdňování žlučníku. Trávení je snazší také díky obsahu vlákniny. Cukry obsažené v kedlubně snáší velice dobře i diabetici. Obsah jednotlivých cenných látek se mírně liší dle jednotlivých odrůd. Kedlubny nejsou ale rozhodně vhodné pro lidi, kteří trpí na záněty žaludeční sliznice a dvanáctníku, jelikož éterické oleje obsažené v kedlubně vyvolávají bolestivé podráždění.

 

Co s ní v kuchyni?

V kuchyni má kedlubna široké využití. Můžeme ji totiž konzumovat jak syrovou, tak i tepelně upravenou. Tím sice ztratí některé živiny, ale není to tak dramatické. Výborně chutná kedlubna vařená, zapečená, v polévce nebo osmažená. Můžeme ji přidat i do salátu nebo pomazánky. Z odrůdy Gigant se dělá dobře kedlubnové zelí. Samotná kedlubna nemá nijak výraznou chuť a dobře přijímá chuť různých druhů koření a bylinek. Dobře chutná i s česnekem. Kedlubnu bychom měli jíst už proto, že je velmi zdravá. A když je navíc i chutná, nemusíme se do ní nutit.

 

Zdravotní účinky kedlubny

  • Podporují krvetvorbu
  • Urychlují látkovou výměnu
  • Přispívají ke zdravé pokožce, nehtům a vlasům
  • Chrání před volnými radikály
  • Hodí se do redukčního jídelníčku
  • Bojuje proti infekcím
  • Působí antibakteriálně
  • Zvyšuje odolnost vůči stresu
  • Zmírňuje silné menstruační krvácení
  • Zlepšuje trávení
  • Odstraňuje zácpu

 

Comments are closed.