REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Author Archive

Měsíček lékařský

Nehtík, nechtík, nechtík lékařský, nechtový květ, květ nehtekový, květ nechtekový, nepravý šafrán, pampalík, pazourky, prstenčitá květina, ruský penicilín, sluníčko, slunovín, slunovrat, bradavičné koření, deštná bylina, deštní bylina, dešťová bylina, kalendule, krusíček, květ umrlčí, nebo umrlčí karafiát.

Měsíček lékařský je bylina bohatě větvenými lodyhami a podlouhlými listy, rostlina dosahuje výšky asi 70–80 cm. Kořen je vřetenovitý. Úbory květů jsou až 8 cm a mají žlutou nebo oranžovou barvu. Rostliny seříznuté po odkvětu asi 15 cm nad zemí znovu obrazí a vykvetou.
Rostlinám se daří v propustné hlinitopísčité půdě, dobře zásobené živinami, na slunném místě či v polostínu.
Tato okrasná jednoletá bylina pocházející z jižní Evropy a Orientu.
Účinnými látkami měsíčku lékařského jsou silice, saponiny, hořčiny, karotenoidy, flavonoidy, sliz, éterický olej a další.
Je využíván obzvláště v potravinářství, gastronomii, farmacii, tradičním lidovém léčitelstvím. Egypťané ji používali jako omlazovací bylinu.
Bylinka má klinicky dokázaný slabý protikřečový účinek, podporuje vylučování žluči a snižuje pocení.

Gastronomie:

Mezi koření je řazen od starověku, byl a občas i je měsíčkem nahrazován drahý šafrán. Díky své schopnosti barvit je využíván při výrobě mnoha druhů potravin.
Květy lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek, rýži dodává pikantní chuť.

Lidové léčitelství:

Měsíček prospívá nejen naší kůži, pomáhá i při ekzémech, lupence, popáleninách, bércových vředech a při špatném hojení ran, pooperačních jizvách, jizvách, křečových žílách, zánětech žil, omrzlinách, vředech, akné, plísni na nohou, proleženinách, podlitinách, popraskané kůži, řezných ránách, hemoroidech,
Ulevuje také od horečky, střevních obtížích, štípanců od hmyzu. Léčí i plísně na nohou, zapařeniny, otoky a proleženiny, pročišťuje krev.
Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
Olej používáme na pleť i celé tělo.
Mast uleví křečovým žilám.
Tinkturu můžeme používat vnitřně i zevně, při žlučníkových a jaterních potížích i žilní nedostatečnosti.

Zajímavosti o Měsíčku lékařském:  mesicek_lekarsky

Měsíček lékařský je v Čechách znám už od 12. století a zdomácněl natolik, že je někdy považován za plev. Naše babičky ocenili především jeho léčebné účinky. Používali jej však již i staří Egypťané jako omlazující prostředek, hinduisté jím zdobili oltáře v chrámech, Peršané a Řekové jazykovitými květy zdobili jídla. I dnes se měsíček v mnoha zemích Evropy přidává do polévek a do dušeného masa na dochucení nebo k přibarvení sýrů a másla.

Recepty z Měsíčku lékařského:

Bylinková sůl:
Bylinkovou sůl můžete vyrobit z jakékoliv vaší oblíbené sušené bylinky. Směs soli si můžete vyrobit jen jedno druhovou či z více bylin. Vše záleží na vaší chuti, oblíbených bylinách a receptů, na které chcete touto solí dochucovat. Není třeba se bát experimentů s receptem a najít svou top bylinou sůl.

Suroviny:

  • Měsíček lékařský
  • Šalvěj lékařská
  • Pelyněk pravý
  • Bobkový list
  • Petržel
  • Tymián obecný
  • Dobromysl obecná
  • Hrubozrnná mořská sůl

Postup přípravy:
Směs sušených bylinek rozmixujeme či v hmoždíři rozmělníme na drobno a smícháme se solí. Bylinou směsí se solí naplníme mlýnek na koření.
.

Zdraví salát s měsíčkem lékařským:
Tento salát můžete připravovat jak podle receptu, tak se nebát vyzkoušet různé obměny. Tento svěží, salát plný čerstvých vitamínů si můžete připravit z listů pampelišky či mletých jarních kopřiv. Nápadům při vaření se meze nekladou.

Suroviny:

  • Listy zeleného salátu dle vlastní chuti
  • Čerstvé bylinky: listy lichořeřišnice, řebříček, lístky jetele
  • Žampiony či jiné houby
  • Jedlé květy: měsíček lékařský, ibišek, růže, jetel, lichořeřišnice
  • Čerstvá petrželka
  • Natvrdo uvařené vejce
  • Cibule
  • Máslo či olej
  • Trocha kvalitního octa
  • Olej
  • Pepř
  • Sůl

Postup přípravy:
Cibuli nakrájíme na kostičky, osmahneme na másle či oleji a přidáme petrželku pokrájenou najemno.
Do pánve vsypeme pokrájené houby a podusíme do měkka.
Na talíř naaranžujeme salát. K zeleným listům salátu se přidává lichořeřišnice a samozřejmě bylinky, například řebříček a lístky jetele.
Obsah pánve ochutíme octem, olejem, pepřem a solí. Vše řádně promícháme a přidáme na talíř se salátem a bylinkami.

Měsíčková mast:  mast_mesicek_lekarsky

Suroviny:

  • 2 hrsti květů měsíčku lékařského
  • 250 g vepřového sádla, vazelíny nebo kokosového oleje

Postup přípravy:
Na pánvi rozehřejeme 250 g vepřového sádla nebo masťového základu.
Měsíček vhodíme do rozehřátého vepřového sádla na pánvi nebo v hrnci a řádně promícháme.
Necháme vzkypět a ihned odstavíme.
Necháme přes noc zchladit v zakryté pánvi.
Druhý den pánev se sádlem trochu rozehřejeme. Obsah přefiltrujeme přes utěrku, plenu nebo hustou gázu, listy, stonky a květy vymačkáme.
Naplníme do uzavíratelných sklenic. Mast ze sádla uchovávejte v lednici, z vazelíny není třeba.

 

Více na české-bylinky.cz  mesicek_lekarsky_suseny_kvet

Před Heřmánkem smekni, před Bezem klekni

Bez černý patří mezi klasické české bylinky už od nepaměti.   susene_ceske_bylinky_bez_cerny

Nejčastější používané názvy jsou: Bezinky, hulák, psí bez, smradlavý bez, kozičky bzí, černá bzinka, habzina, jidášovy uši, kašička, kozíček, psounský bez, pukač, smradlavka, zebrový květ, hural, smradinky, kosmatice (bezový květ), smrdibez, chebzí, bzejna, hural, kozičky, smradinky, kašička

Jak Bez černý bezpečně poznáte?

Je to 7 až 10 metrů vysoký keř, který kvete v červnu až červenci, a to v bohatých soukvětích. Květy mají žlutobílou barvu, která přechází až do odstínu slonové kosti. V době květu kolem sebe Bezinka šíří specifické a velmi silné aroma. Plody bezu jsou malé, černé, kulaté, lesklé peckovice. Začínají dozrávat koncem srpna.

Co můžeme z Černého bezu využít?

Květy – sirup, čaj, limonáda či šťáva, můžete je obalit v těstíčku, osmažit (kosmatice), použít jako náplň do bylinných pytlíčků, které se po zahřátí přikládají na místa, kde vás trápí revma, či součást blahodárné koupele

Plody – vína, likéry, marmelády a džemy, zavařeniny, šťávy, dezerty, omáčky, povidla, dříve i kaše a polévky

Čerstvé plody se dle některých zde uvedených pramenů nedoporučuje konzumovat, protože mají projímavé účinky; tepelná úprava či sušení škodlivé látky neutralizuje.

Babské rady čili Škapulíř:

Odvar ze sušených květů je močopudný, rozpouští hleny a podporuje pocení. Má diuretické účinky, snižuje horečku a mírní kašel. Chlazený neslazený čaj z květů je výtečným lékem i při zažívacích potížích, plynatosti, nevolnosti a pomalém trávení, či nedostatečné činnosti žlučníku.

Šťáva z plodů působí blahodárně při léčení migrén a nervových chorob, zejména při zánětu trojklaného nervu. Nezralé plody mají projímavý účinek. Proto se doporučuje natrhaná plodenství nechat den, dva dozrát rozložená v tenké vrstvě. Projímavý účinek se vařením ztrácí. Ztrácejí se rovněž avšak jen částečně, léčivé látky

Pokud se potřebujete na zahradě zbavit krtka tak stačí, když mu čerstvé listy černého bezu zahrabete rovnou do nory. Specifický zápach tlejících listů by měl donutit krtka k odstěhování se

Šťáva z černého bezu  sirup_cerny_bez

Suroviny

40 ks bezové květy

80 g kyselina citronová

3 ks citron 3–4ks (já dávám limetky)

2 kg cukr krupice 1,5–2kg (může být krystalový)

 

Postup přípravy

  1. Květy bezu opatrně opláchněte studenou vodou tak, abyste z nich neomyli všechen pyl – to on určí kvalitu sirupu a předá mu své léčivé poselství! Dva a půl až tři litry vody nechte přejít varem. Vsypte kyselinu citronovou a poté nechte vychladnout.
  2. Květy a na kolečka pokrájený dobře omytý citron (nejlépe v biokvalitě) přelijte v míse zcela vychladlou vodou s kyselinou citronovou, překryjte čistou utěrkou a nechte 24 hodin louhovat
  3. Po té výluh přeceďte přes jemný cedník vyložený gázou do nerezového hrnce. Vsypte cukr (mělo by ho být tolik, kolik je tekutiny – 1 l tekutiny = 1 kg cukru). Za občasného míchání zahřejte, až se cukr zcela rozpustí a ze dna hrnce začnou k hladině stoupat bublinky.
  4. Horkou tekutinu okamžitě vlijte do předem připravených vysterilizovaných sklenic či láhví, uzavřete víkem a dnem vzhůru nechte vychladnout. Pak láhev otočte a uskladněte nejlépe na tmavším a chladnějším místě. Neotevřený vydrží sirup až 365 dní, po otevření skladujte v ledničce maximálně týden

České-bylinky.cz se těší na Vaši návštěvu