REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Projekt končí, realizace sektorových dohod k řešení problémů na trhu práce začíná

České Budějovice, 1. října 2015: V hotelu Budweis se sešli představitelé a zástupci zaměstnavatelů, škol a vzdělávacích institucí, zaměstnavatelských svazů, odborových organizací, Úřadu práce ČR a Krajských úřadů na závěrečné konferenci projektu „Sociální dohody jako nástroj sociálního dialogu při řešení dlouhodobých problémů v oblasti rozvoje lidských zdrojů“, jejímž cílem bylo představit dosažené výstupy v podobě uzavřených sektorových dohod.

Sektorové dohody představují shodu všech aktérů trhu práce nad řešením existujících problémů, přičemž partnery dohod se stali jak sociální partneři, tak i jednotliví zaměstnavatelé a zástupci krajských samospráv a státní správy. Celkem bylo zpracováno a podepsáno osm sektorových dohod pro vybraná odvětví s celorepublikovým dosahem, třináct regionálních sektorových dohod pro všechny kraje České republiky mimo hl. město Prahu a jedna Národní dohoda, která se zaměřuje na systémová a efektivní řešení závažných problémů v oblasti rozvoje lidských zdrojů na národní úrovni.

Úvodní slovo pronesla generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR Dagmar Kuchtová. Po přivítání účastníků sdělila, že jednou z hlavních priorit Svazu průmyslu a dopravy ČR je právě téma trhu práce a vzdělávání. „Proto jsme se stali iniciátorem tohoto projektu. Sektorové dohody totiž představují jeden z nástrojů, kterým lze všem aktérům trhu práce pomoci, ale jsou také významným příspěvkem k Roku průmyslu a technického vzdělávání vyhlášenému pro rok 2015,“ uvedla.

Michael Tauš z Českomoravské konfederace odborových svazů, která je partnerem projektu, poděkoval všem zúčastněným za jejich snahy o změnu nepříznivé situace na trhu práce. „Těší mě, když vidím, že sektorové dohody fungují, a že se při jejich realizaci spojili nejen zaměstnavatelé a zaměstnanci, ale také zástupci veřejné správy,“ řekl.

Hlavní manažerka projektu Jarmila Modrá se po stručném shrnutí výstupů projektu věnovala Národní dohodě a jejím hlavním tématům. Vizí Národní dohody je prostřednictvím navržených opatření přispět k zabezpečení dostatečného počtu lidí s potřebnou kvalifikací (tj. s relevantními kompetencemi, kvalitně připravených a v potřebných počtech a struktuře) na trhu práce. „Národní dohoda je nyní podepsána střešními zástupci zaměstnavatelů, zástupci zaměstnanců, ministrem průmyslu a obchodu, ministrem zemědělství a předsedou Svazu měst a obcí ČR. Svůj podpis by měla připojit i ministryně práce a sociálních věcí, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy a předseda Asociace krajů České republiky. Podpis Národní dohody je především vyjádřením dobrovolné vůle signatářů realizovat konkrétní aktivity,“ sdělila.

Následně informoval Bohumil Mužík ze Svazu průmyslu a dopravy ČR o sektorových dohodách, které se zabývají vybranými prioritními tématy, konkrétně odvětvím chemie, energetiky, stavebnictví, zemědělství, cestovního ruchu, kybernetické bezpečnosti, textilního, oděvního a kožedělného průmyslu a sociálních služeb. „Dohody obsahují návrhy konkrétních opatření k řešení bariér, kterými jsou kupř. změny legislativního prostředí, vytvoření podmínek rozvoje sektoru, nebo definice opatření vedoucích ke změně postoje státních orgánů, včetně dohody nad možnostmi jejich řešení v rámci fungování sektoru,“ doplnil.

Markéta Sirotková přiblížila regionální sektorové dohody, které představují příspěvek do mozaiky kroků, jejichž prostřednictvím lze snížit disparitu mezi poptávkou a nabídkou pracovní síly. Na ni navázali s Regionální sektorovou dohodu pro Jihočeský kraj pro obor elektrotechniky a energetiky regionální expertka Svazu průmyslu a dopravy ČR Lenka Vohradníková a Václav Hanzlík ze společnosti ROHDE & SCHWARZ závod Vimperk, s.r.o. „Celkově máme v sektorové dohodě zapojeno již 19 zaměstnavatelů, 23 středních a vysokých škol, základní školy z celého Jihočeského kraje, jakož i Krajský úřad, Úřad práce ČR, Jihočeskou hospodářskou komoru a Jihočeskou společnost pro rozvoj lidských zdrojů. Společně máme za sebou již několik úspěšně zrealizovaných aktivit,“ uvedla Lenka Vohradníková. „ROHDE & SCHWARZ momentálně zaměstnává zhruba 700 zaměstnanců, do budoucna jich ale chceme mít 1 000. Při hledání kvalifikovaných pracovníků narážíme na několik překážek, jako je např. nedostatek technicky vzdělaných absolventů, klesající zájem o technické obory, ale také nízké vstupní znalosti uchazečů. Proto jsme se přidali k Regionální sektorové dohodě pro Jihočeský kraj a věříme, že nám účast na jejích aktivitách pomůže tento problém vyřešit,“ doplnil Václav Hanzlík.

Regionální sektorovou dohodu pro Kraj Vysočina zaměřenou na plastikářský průmysl představil regionální expert Tomáš Prchal. Její aktéři se budou pomocí stanovených opatření snažit uspokojit potřeby zaměstnavatelů z oblasti zpracování plastů, zvýšit kvalitu, kompetence a znalosti stávajících pracovníků v oboru plastikářství a nastartovat procesy, které zajistí dlouhodobou podporu zvyšování zájmu o profese z oblasti zpracování plastů. „Opatření a aktivity určují nový jasný směr spolupráce mezi středními školami a podnikatelskými subjekty. Aktéři se však nezaměřují pouze na bezprostřední efekt spolupráce, ale chtějí systematicky pracovat i se základními školami a jejich žáky. Již zde se totiž vytváří potřebný potenciál kvalifikované pracovní síly pro budoucí potřebu podnikatelských subjektů,“ řekl Tomáš Prchal.

Jindřich Jindřich ze Svazu průmyslu a dopravy ČR prezentoval Regionální sektorovou dohodu za Plzeňský kraj, jejímž cílem je zlepšit situaci v odborném vzdělávání v oborech využitelných pro firmy vyrábějící a zpracovávající plasty a kompozitní materiály a vytvořit komunikační platformu mezi zaměstnavateli, školami a případnými dalšími relevantními institucemi. „Jsme rádi, že se nám podařilo aktivně zapojit i hejtmana Plzeňského kraje a Krajský úřad, kteří nám poskytují plnou podporu,“ uvedl.

Téma regionálních sektorových dohod uzavřela Mirka Bartoňová s Regionální sektorovou dohodou pro Liberecký kraj pro sklářský průmysl. Sklářství se potýká především s nedostatkem kvalifikované pracovní síly v umělecko-řemeslných, technických a technologických sklářských profesích, ale také s přetrvávající nízkou prestiží oboru v očích veřejnosti a nezvládnutím obchodních a marketingových kompetencí u drobných výrobců. Proto se partneři sektorové dohody zaměřují zejména na podporu počátečního a dalšího vzdělávání ve sklářských oborech a podporu a propagaci sklářství a sklářských oborů. „Kroky, které se soustředí na prezentaci oboru jako životní cesty, chceme dosáhnout toho, že sklářský průmysl bude znám jako perspektivní obor s dlouhou tradicí a možnostmi osobního růstu,“ konstatovala Mirka Bartoňová.

Po zajímavé diskusi byla konference zakončena společným konstatováním, že projekt sektorových dohod se sice chýlí ke svému konci, ale zapojení aktéři sektorových dohod a již realizované první aktivity jsou dokladem toho, že sektorové dohody mají smysl a do budoucna napomohou tomu, že školy budou opouštět absolventi bez potřeby okamžitého doškolování ve firmách a zaměstnavatelé konečně získají tolik potřebné kvalifikované pracovníky.

Národní dohoda, sektorové dohody a regionální sektorové dohody vznikly v rámci projektu „Sektorové dohody jako nástroj sociálního dialogu při řešení dlouhodobých problémů v oblasti rozvoje lidských zdrojů“ iniciovaného a realizovaného Svazem průmyslu a dopravy ČR a jeho partnerem Českomoravskou konfederací odborových svazů. Projekt je financován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky a zaštiťuje ho Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.

Comments are closed.