REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Celosvětová předpověď počasí je tu pro vás

I když to mnozí z nás nevědí, mezi počasí a podnebí nepatří rovnítko. Málokdo se sice zeptá: Jaké bude zítra podnebí? Ale docela dost lidí klidně položí otázku typu: A jaké je v Jižní Africe vlastně počasí? Dotyčný nemá na mysli aktuální stav počasí, ale ptá se na celkové klima této oblasti, tedy na podnebí. Pokud vás však doopravdy zajímá aktuální počasí dané oblasti, vyhledejte si ho na renomovaném portále poskytujícícelosvětovou předpověď počasí. V tomto případě se zaměřte na předpověď počasí v Africe, a pak danou oblast ještě specifikujte.

Počasí versus podnebí

Počasí se tedy vztahuje ke konkrétnímu dni, ke konkrétní hodině. Proto mluvíme například o slunečném či deštivém dnu nebo týdnu; o studeném nebo teplém dnu nebo týdnu.

Když však zmiňujeme celoroční mírnou teplotu v určité oblasti, nejedná se o počasí, ale o podnebí. Počasí se tedy týká daného okamžiku, jedná se o krátkodobý a místní pojem, který se může klidně během hodinky i během kratší doby změnit. Podnebí neboli klima se vždy vztahuje k delšímu časovému období a k rozsáhlejšímu území. Pokud vám tedy jde o to, jak a kde bude právě nyní, zítra nebo pozítří, pak vyhledávejte předpověď počasí Evropa, předpověď počasí Asie, počasí na Antarktidě a podobně.

Své vyhledávání vždy upřesněte

Předpověď počasí Amerika nebo předpověď počasí Oceánie jsou však přece jen příliš široké oblasti, proto je třeba je upřesnit a specifikovat. Ameriku rozdělit minimálně na Severní a Jižní, a pak se podívat na konkrétní oblasti – například na Dominikánskou republiku, Mexiko, Chile a podobně.

Teď už tedy víte, jak na to. Nemusíte pozorovat ani rosničky, kam až na žebříku v láhvi vyšplhají, ani vlaštovky, jak nízko nad zemí lítají. Nemusíte stát hodinu nad mraveništěm a pozorovat dělnice, jestli vynášejí kukly z mraveniště ven nebo je naopak schovávají, protože bude pršet.

 

Comments are closed.