REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Rakouské Alpy

Z jakého důvodu cestuje každý rok do Rakouska z České republiky takové množství příznivců sjezdového a běžeckého lyžování? Proč tolik vyznavačů snowboardingu, skialpinismu a dalších zimních sportů míří právě k našim jižním sousedům? Odpověď na tyto otázky je vcelku jednoduchá. Je to právě na území Rakouska, kde se tito aktivní jedinci mohou dostat do Alp, jediných evropských velehor.

Protože je většina rakouských zimních středisek vzdálena jen několik hodin jízdy vlastním vozem od hranic s Českou republikou, tuto vcelku pohodlnou cestu absolvuje každým rokem celá řada turistů z Čech. Při porovnání s cestováním kupříkladu do francouzských zimních středisek trvá cesta do Rakouska jen asi polovinu času. Nejznámější lyžařské oblasti v Rakousku jsou k nalezení kupříkladu na webu o Rakousku.

Dalším důvodem pro cestu do rakouských Alp je pečlivá každodenní příprava lyžařských terénů na následující den. Probíhá též neustálá modernizace přepravních zařízení v jednotlivých lyžařských střediscích. Důležitým faktorem je i jedinečná zimní krajina. Procházka zasněženým alpským údolím je skutečným balzámem na duši a to zejména v dnešní hektické a přetechnizované době.

Hlavně během zimního období tak cestuje do Rakouska z České republiky řada aktivních jedinců, aby si v Rakousku užili nejen sjezdové a běžecké lyžování, ale také další zimní sporty. Příznivé geografické podmínky, dostatek sněhové nadílky a vysoká nadmořská výška vytvářejí v zimních střediscích v Rakousku vynikající podmínky pro lyžování. Lyžařská sezóna v rakouských lyžařských oblastech trvá od začátku podzimu až do konce jara. Výjimkou je několik ledovců, které umožňují celoroční lyžování. Kam je možné se do Rakouska vydat na lyžování si můžete přečíst například tady.

A ačkoliv se lyžařské areály na našem území neustále zlepšuji, v porovnání s rakouskými jsou handicapovány svým omezeným rozsahem. Většina lyžařských oblastí v Rakousku disponuje sjezdovkami, které přesahují svou délkou 2 kilometry. K tomu je třeba připočítat různorodost rakouských skiareálů a pestrou nabídku sjezdovek. Proto si lyžování u našeho jižního souseda užijí jak úplní začátečníci a třeba i rodiny s malými dětmi, tak i zdatní a zkušení sjezdaři.

Nezanedbatelnou roli v rozhodnutí o cestě na lyžování do Rakouska hraje i technické zázemí. V současné době jsou již prakticky všechny skiareály v Rakousku vybaveny zařízením pro výrobu umělého sněhu. V případě nepřízně počasí tak stačí jen spustit zasněžovací zařízení a během několika hodin jsou již sjezdovky pokryté dostatečnou vrstvou technického sněhu. Není bez zajímavosti, že v Rakousku se již několik desítek lyžařských areálů chlubí dokonce stoprocentním pokrytím zařízeními pro výrobu umělého sněhu.

Důležitou roli v rozhodování, kam na lyžování se příznivci tohoto populárního zimního sportu vydají, hraje i cena. Nedá se říci, že lyžování v Rakousku by bylo úplně levné. Ale zejména v poslední době je možné pozorovat zajímavý trend. Se vzrůstajícími cenami v lyžařských areálech na českém území se ceny za lyžování v Čechách začínají přibližovat cenám za lyžování v Rakousku. Ovšem služby, které mohou majitelé rakouského lyžařského pasu čerpat, jsou ve srovnání s českými areály daleko lepší.

O tom, že má Rakousko příznivcům bílých sportů skutečně co nabídnout, pak svědčí i ohromující čísla, týkající se lyžování a sjezdovek. 80% území Rakouska pokrývají hory. A tak se není co divit, že celková délka rakouských sjezdovek přesahuje hodnotu 60.000 kilometrů. Dohromady si mohou příznivci alpského lyžování vychutnávat jízdu na více než čtyřech tisících nejrůznějších sjezdovek. Vyznavači běžeckého lyžování se pak mohou těšit nad tisíce kilometrů udržovaných běžeckých stop, na nichž se budou moci pohybovat jak klasicky, tak i bruslařském stylem.

Comments are closed.