REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Kitzbühel a Alpy

Dá se říci, že Kitzbühelské Alpy jsou opravdovým zimním rájem pro každého lyžaře. Vůbec totiž nesejde na lyžařském umění. Svou trať si v Kitzbühelských Alpách najde opravdu každý. Dalším plusem regionu na severu Tyrolska je jeho blízkost k České republice. Kolem Mnichova v Německu, kudy lyžaři z Čech jezdí do Kitzbühelu či okolí, trvá cesta po pohodlných dálnicích jen něco málo přes 5 hodin. Navíc ceny za ubytování v Kitzbühelských Alpách nejsou nikterak závratné. Samozřejmě bydlet v starobylém hotelu na náměstí v centru Kitzbühelu rozhodně není zadarmo, ale málokdo jede na lyžování do Rakouska proto, že chce bydlet rovnou v kitzbühelském centru.

lyzovani-1

Podobně jako s náklady na nocleh je tomu tak také s cenami za lyžování. Skipasy stojí v Kitzbühelu většinou téměř ty samé peníze, co požadují za lyžování „špičková“ horská střediska v České republice. Kupříkladu ubytování na čtyři noci spolu se snídaní a k tomu skipas SuperSkiCard, opravňující jeho držitele k lyžovat ve všech lyžařských areálech Kitzbühelských Alp, je možné lehce pořídit pod 300 € za osobu. Pochopitelně podmínky k lyžování bývají v Rakousku, ve srovnání s Českou republikou, na jiné úrovni. Na vlecích a lanovkách, kterých bývají v zimě v Kitzbühelských Alpách v provozu přes 3 stovky, se nečekají žádné fronty. Příznivci sjezdového lyžování si tady mohou užívat jízdu na více než tisíci kilometrech sjezdových tratí všech obtížností. Ke všemu kvůli vysoké nadmořské výšce, ve které se v rakouských Alpách jezdí, netrpí rakouská lyžařská centra nedostatkem přírodního sněhu.

Kitzbühelské Alpy se těší zájmu lyžařů nejen z Rakouska, ale i ze zahraničí, již přes sto let. Cestování a turistika se začala se v oblasti Kitzbühelu a přilehlých vesnic rozvíjet už před více než 100 lety. Průkopnické vleky tu byly uvedeny do provozu už ve čtyřicátých letech 20. století. Kitzbühel a přilehlé Alpy tak lze označit jako jednu z kolébek alpského lyžování. Během doby si pak Kitzbühel zamilovala spousta celebrit jako zimní odpočinkové centrum. Hlavně ve druhé polovině minulého století sem začaly pravidelně cestovat a prestiž Kitzbühelu rostla. Popularita sice vyhnala ceny hotelů a penzionů přímo v Kitzbühelu poměrně vysoko, ovšem v nedalekých vesnicích, jako je třeba Fieberbrunn či St. Johan, se dá sehnat dobré ubytování za přijatelné ceny. A na lyžování to odtud není nijak daleko.

Možnosti k lyžování v zimním středisku Kitzbühel se ještě zvětšily roku 2005. To byla uvedena do provozu 3S lanovka. Ta vede nad 2.5 kilometru širokým a téměř půl kilometru hlubokým údolím Saukasergraben. Lyžařsky propojuje horu Pengelstein s horou Wurzhöhe. Lyžařský areál Kitzbühel – Kirchberg – Aschau se tak rozšířil o další desítky kilometrů sjezdovek. Dnes je možné se z Kitzbühelu dostat na lyžích kolem Pass Thurn až k Hollersbachu. Tato vesnička již leží na území Salcburska. Kitzbühel je ovšem tyrolské lyžařské středisko. Hollersbach leží od Kitzbühelu asi 20 km na jih.

Nejen alpští lyžaři se však budou v Kitzbühelu cítit jako ryby ve vodě. Prvotřídní zázemí mají v oblasti Kitzbühelských Alp i třeba běžkaři. Pro ně jsou k dispozici pravidelně udržované a dobře značené trasy různých náročností a profilů. Určitě dobré je, že více než polovina stop vede skrz romantickou bílou krajinu. A neexistuje lepší způsob, jak dokonale prozkoumat tento malebný kout Rakouska, než na běžkách. Snowboardeři a freestyle jezdci se mohou samozřejmě těšit na několik snowparků. Komu by nestačilo sjezdování během dne, v Kitzbühelu si může svůj oblíbený sport užívat i po západu slunce. Otevřeny jsou tady hned čtyři sjezdovky s nočním osvětlením.

lyzovani-2

Vedle městečka Kitzbühel se nachází v této oblasti i spousta dalších nevelkých obcí a vesnic, které jsou schopny svým návštěvníkům něco nabídnout. V řadě případů mají své vlastní lyžařské areály a bezezbytku vyplní přání svých hostů. Podle znalců lyžování jsou v Rakousku nejhezčími St. Johann, Pillersee, Waidring, Fieberbrunn, St. Ulrich, St. Jakob či Hochfilzen.

Lyžováním ale zimní dovolená v Kitzbühelských Alpách v žádném případě nekončí. Jakmile je ukončen provoz vleků a lanovek a po sjezdovkách se do údolí vrátí poslední lyžaři, začínají ve spoustě barů oblíbené après – ski párty. Pro děti a jejich dospělý doprovod je připravena skvělá zábava v podobě jízdy po setmění na osvětlených sáňkařských drahách. Kdo by chtěl, může si zabruslit buď na zastřešených stadionech, nebo pod otevřeným nebem. Na vyznavače adrenalinu čeká snowtubing nebo lezectví na ledu. Romantici si určitě nenechají ujít možnost večerní jízdy s koňským spřežením. A děti se dokonale zabaví na aprés ski párty pro děti.

Comments are closed.