REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Dalekohledy

Dalekohled je optický a velmi jemný přístroj. Jestliže chcete, aby vám co nejlépe a nejdéle dobře sloužil, měli byste dodržovat způsob zacházení a péče, který je uveden v návodu. Především, dalekohled je uložen v pouzdře, nebo brašně, která bývá většinou jeho součástí. Tak by to také mělo být, pokud dalekohled zrovna nepoužíváte. Důležité je také to, aby byl dalekohled v brašně uložen na místě, které není vystaveno slunečnímu záření, a vyhněte se také vysoké vlhkosti a prašnému prostředí. Můžete jej klidně také spolu s pouzdrem vložit do igelitové folie, předejte tak usazování prachu. Dalekohled by měl být v poloze, kdy bude objektiv rovnoběžně se zemí.

Pokud budete pozorovat ve vysoké vlhkosti, může se vám stát, či spíše stane se vám, že se dalekohled orosí. V tom případě jeho povrch opatrně otřete suchým jemným hadříkem. Jestliže se vám ovšem orosí objektiv, pak jste s pozorováním skončili.  Optiku v žádném případě neotírejte, dalekohled uložte na suché a teplé  místo a vyčkejte až se voda vypaří.  Teplým místem však není myšleno těleso radiátoru. Dalekohled stačí ponechat např. na stole při běžné pokojové teplotě. Oschlý dalekohled uložte. Tubus dalekohledu můžete občas otřít vlhkým jemným hadříkem, nebo použít slabý roztok saponátu bez acetonu a který neobsahuje brusné částečky, které by mohly povrch dalekohledu poškrábat, nebo jakkoliv a hlavně nenávratně poškodit barvu.  Co se týká čištění optiky – neprovádějte pokud není nezbytně nutné. Pokud je troška prachu na objektivu, vůbec to neovlivní kvalitu obrazu. Pokud přece jen máte pocit, že by už bylo nutné prach odstranit udělejte to tak, že nejdříve sfouknete prach z objektivu za pomocí gumového balónku. Zakoupíte jen např. ve specializovaných prodejnách http://www.dalekohledy-puskohledy.cz/

Na optiku v žádném případě nesmíte použít jakékoliv chemické čističe. Pokud vlastníte dalekohled s čočkovým objektivem, tak ten nikdy z tubusu nevydělávejte. Prach můžete odstranit jemným štětečkem, nebo balónkem-popsáno viz výše.  Čočky se dají vyčistit speciální optickou utěrkou z mikrovlákna, nebo za pomocí vatových tyčinek, které můžete navlhčit v čistícím roztoku, nebo použít speciální sprej na antireflexní vrstvy.  Při manipulaci dalekohledu buďte opatrní, i v záruční době se na poškození při nesprávném zacházení nebude brát zřetel. Zvláště opatrní buďte při čištění dalekohledu. Jakékoliv poškození, zvláště optiky bývá nevratné, záruku uplatnit nelze a výměna dalekohledu, či koupě nového se pěkně prodraží. Dalekohledy nepatří do rukou dětem, zvláště těm nejmenším. I větší děti by měly být při manipulaci, nebo pozorování pod dohledem dospělé osoby, která dítě poučí a dohlédne, že je s dalekohledem zacházeno podle návodu. Jestliže se stane, že nezabráníme pádu dalekohledu na zem, ještě nemusí být nic ztraceno. Pakliže má dalekohled pogumované tělo-to náraz trošku utlumí a optika nemusí být poškozená. Dalekohled nijak nerozdělávejte, jen prohlédněte a obraťte se na odborný servis. Dalším malérem, který může nastat je, že dalekohled „skončí“ ve vodě. V případě, že nevlastníte dalekohled vodotěsný, do optiky může vniknout voda. Nejlepší, co můžete udělat, je přenechat dalekohled odborníkům.

Comments are closed.