REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Jak připravit lahodný šálek kávy?

 

 

zrnka kávy
Na přípravě kávy je závislá její konečná chuť a celkový požitek z pití. Představíme si některé postupy.

Zrnková káva

Ideální je zakoupení čerstvě upražené kávy, případně kvalitní balené zrnkové kávy. Vlastníte-li doma mlýnek na kávu, máte tak možnost připravit si vždy čerstvě umletou dávku. Ta zajistí typickou vůni rozlévající se po okolí. Vždy si na každý připravovaný šálek namelte kávu čerstvou, neuchovávejte si namletou dávku na příští použití. Přišli byste o její opojné aroma.

 

Hrubost mletí:

  • velmi jemné – arabská káva
  • jemné – český turek
  • střední – espresso, moka
  • hrubé – filtrovaná káva

Mletá káva

Pokud si zakoupíme kávu již mletou, převážná většina z nás si doma uvaří klasického českého turka, který je opravdovou českou specialitou. Jednoduše nasypeme cca 2 lžičky do šálku a zalijeme vroucí vodou. Mletá káva ovšem nabízí mnohem širší uplatnění.

Mokka – připravuje se ve speciální konvičce, kdy se do spodní části nalije voda, střední díl se naplní středně namletou kávou. Vaří se na mírném ohni. Stoupající pára vytlačí kávu do horní části konvičky, ze které se následně nalévá do šálků.

Espresso – silná káva podávaná v malém množství. Připravuje se velmi rychle v kávovarech protékáním vody pod silným tlakem.

Capuccino – jedná se o espresso s mlékem a našlehanou mléčnou pěnou. Původně italský kávový nápoj.

Rozpustná káva

Použití instantní neboli také rozpustné kávy je velmi pohodlným způsobem přípravy. Káva se ve vodě rychle rozpustí a nezanechává na dně šálku lógr – usazeniny. Jedná se o vysušený kávový extrakt, k přípravě tedy postačí výrazně menší množství. Využití nalezne i v horkých dnech při přípravě ledové kávy. V šejku rozpustnou kávu zalijeme studeným mlékem a napěníme.

Pozor na dehydrataci! Káva sice osvěží, ale nezapomeňte na průběžné doplňování tekutin.

Comments are closed.