REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Terminus technicus detektorů kovu Minelab

Terminus technicus detektorů kovu Minelab

Výrobce detektorů kovu Minelab používá u svých detektorů spoustu patentovaných technologií a vy tyto technologie většinou znáte jako „zkratky“ uvedené buď na samotných detektorech, nebo jste je zahlédli na webu, většinou u popisu detektoru, apod. Pro hodně lidí je většina těchto zkratek velkou neznámou, proto si jednotlivé technologie představíme blíže, ať poodhalíme roušku tajemství.

 

Logo VFLEX Minelab Tato technologie využívá nejmodernější digitální elektroniku k zpracování signálů, tím se zlepšil přenos signálů, které nejsou zkresleny, ať už samotným přenosem, či rušivými vlivy půdy. VFLEX technologie umožňuje použití tří pracovních frekvencí detektoru a změna frekvence je daná typem použité cívky. Vflex technologie využívá dvou mikroprocesorů, jeden primární je umístěn v boxu elektroniky a druhý sekundární se nachází v samotné cívce. Už v samotné cívce elektronika zpracovává signály, kdy např. slabé signálky jsou zesíleny a tak nedojde k jejich zkreslení  „cestou po kabelu do boxu elektroniky“.  Oba dva mikroprocesory mezi sebou po zapnutí detektoru ihned komunikují a výsledným efektem, takto osazené elektroniky, je přenější a stabilnější vyhodnocení cílů. Technologii VFLEX  používají detektory řady  Minelab X-Terra 305. X- Terra 505, X-Terra 705.

Vflex technologie Minelab                     Sekundární a primární procesor u detektorů kovu Minelab              použití cívek u detektorů kovu Minelab X-Terra

 Tato technologie, která by se dala přeložit jako „širokopásmové spektrum“ současně vysílá, přijímá a analyzuje širokou skupinu frekvencí, které  současně  zajišťují velký hloubkový dosah a potřebnou citlivost na nejjemnější drobotinu a zároveň umožňují  precizní diskriminaci. BBS technologie současně vysílá a zpracovává frekvence v rozsahu 1,5 až 25 kHz. Tuto technologii používá podvodní detektor kovu Minelab Excallibur, který si díky ní hravě poradí s cílem v mineralizovaných podmínkách mořského prostředí a poskytuje potřebnou hloubku a citlivost.  Jako u Vflex technologie dochází ke zpracování signálu už v samotné cívce, díky zesilovači, jsou slabé signály zesíleny přímo v cívce, což má několik výhod:

  1. Větší odolnost proti elektrickému rušení a snižuje falešné signály
  2. Žádná ztráta síly signálu způsobená přenosem po kabelu
  3. Vylepšená hloubka detekce a citlivost

 

  Technologie FBS, tedy ve volném překladu „plnospektrální, nebo často používaný termín multifrekvenční“ technologie, ještě více rozšiřuje možnosti předchozí BBS technologie. FBS technologie současně vysílá, přijímá a analyzuje frekvence od 1,5 do 100 kHz. FBS technologie poskytuje obrovské množství informací o cíli samotném, jakož i o okolním prostředí.  Tato technologie je výhodná z několika důvodů:

  • Vysoká citlivost na všechny typy cílů různých velikostí
  • Automatická kompenzace citlivosti, takže maximální hloubky je dosaženo i v mineralizované půdě, včetně pláží  a slané vody.
  • Extrémně přesné vícekanálové zpracování signálu odděluje signály z chtěných cílů od pozemního rušení a umožňuje detektoru dosáhnout maximální hloubku a přesnou identifikaci cíle.
  • Smartfind – dvourozměrná diskriminace, poskytuje maximální množství informací  současně (FE a CO).

FBS technologii používají detektory kovu Minelab Safari, Minelab E-Trac a Minelab CTX 3030 (FBS 2)

FBS technologie detektorů kovu Minelab                          Smartfind u detektorů kovu Minelab FBS

 

U pulzních detektorů kovu (PI) se také samozřejmě setkáme se spoustou termínů, alá Minelab. Když už jsem pulzy zmínil, podíváme se na ty nejčastěji uváděné zkratky. S níže uvedenými technologiemi se můžeme setkat u pulzních detektorů kovu řady Minelab GPX.

 Multi period sensing – Pokročilá pulzní technologie, která velmi efektivně odstraňuje negativní vliv půdního efektu

 

 Dual voltage – Základem této technologie je využití pulzů s rozdílným napětím (voltáží), tím je dosaženo skvělých hloubek a citlivosti i na silně mineralizovaných půdách.

 

Smart electronic time alignment – inteligentní časování, umožňuje efektivně odstraňovat nežádoucí inerference z okolí, takže nestabilní kolísání prahového tónu, které je nežádoucí, se pomocí této funkce dokáže srovnat.

Comments are closed.