REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Průřez historie a zajímavostí o snubních prstenech

Lidé odjakživa hledali různé symboly, které mají magickou moc a ztělesňují různé myšlenky, touhy, jevy či filozofické představy. Člověk začal přemýšlet o opakujícím se koloběhu jevů v přírodě. Tento koloběh ztotožnil s kruhem, který nemá počátek ani konec. Má symbolizovat věčnost a nekonečno všeho. Právě zde přichází na scénu snubní prsten v premiéře.

Tato symbolika nekonečné lásky byla očividně dostatečně silná, aby si ji osvojila dokonce i naše civilizace a díky tomu se stala nedílnou součástí každého svatebního obřadu. Tyto prstýnky se postupně stávaly symbolem, který umí vyluštit jen novomanželé.

Kdybychom začali zkoumat historii zásnubních prstenů zjistili bychom, že se datuje už od 12.století. Všechno to začalo ve starověkém Egyptě, kde měli zásnubní prsteny v té době úplně jinou podobu než máme v současnosti. Prsteny se také používaly i v dobách starého Říma. Římané dávali prsten spolu s malým klíčkem, který měl ochraňovat obdarovaného. Římské nevěsty dostávaly dva snubní prsteny – jeden zlatý, který nosili na veřejnosti a druhý vyrobený z kamene. Ten se využíval zejména v domácnosti, když žena vykonávala různé práce kolem domu.

Někdy však takové prsteny znamenaly jen nedotknutelnost nositele, ale mohl být i symbolem čistého přátelství.

Výroba těchto prstenů byla v minulosti jednoduchá, používali totiž různé materiály, kterými je jejich matka Zem obdarovala. Všechno to začalo trávou či konopím, později přišlo na řadu železo a až potom se výroba dostala k vzácným kovům, jako jsou zlato či platina.

A co základní parametry? Je všeobecně známo, že snubní prsten by měl být vyroben z kvalitního materiálu, nakolik se předpokládá, že životnost by měla být minimálně 50 a více let bez výrazných změn. Obyčejně se prsteny vyhotovují stejné jak pro snoubenku, tak i pro ženicha. Za symboliku se stejně považuje vyrytí krátkého textu na vnitřní stranu prstenu. Nejčastěji se používá datum svatby či jména novomanželů.

Některých může překvapit fakt, že zvyk nosit prsten na prsteníčku pochází z antického Říma. Tehdejší lékařská věda zjistila, že tento prst je spojen se srdcem tenkým nervem. Věřilo se, že pokud se tento nerv stlačí kovovým kroužkem, bude láska s partnerem věčná. Prsten se tak stal symbolem splynutí srdcí.

Nošení těchto „závazných“ prstenů bylo přirozené již od počátku lidstva. Je to něco, čím můžeme projevit svou oddanost, lásku, důvěru a čirou věčnost.

Comments are closed.