REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Návod, jak ušetřit za plyn jednoduše a rychle

Ačkoliv byla letos zima relativně mírná, a domácnosti v tuzemsku tak za plyn zaplatí o něco méně, nicméně nadcházející topná sezóna může být o to delší. Proto se vyplatí již teď na jaře zauvažovat nad změnou dodavatele zemního plynu. Pojďme si tak nyní společně ukázat, co přesně změna dodavatele plynu vůbec obnáší, kolik lze ušetřit a jak vybrat ten nelevnější plyn.

Levný plyn

Plyn, který k vám trubkami přiteče, na tom bude kvalitně stejně, ať bude vaším dodavatelem kdokoliv. Stále se totiž bude jednat o totožnou komoditu, kterou k vám doveze tzv. distributor. Jak se tedy může stát, že vybraní dodavatelé plynu poskytují levný plyn a jiní právě naopak? Důvodů je hodně. Jedním z důvodů je schopnost dodavatelů plynu nakoupit jej levně na komoditních burzách. Do výsledné ceny za plyn se pak promítne rovněž celková efektivita dodavatelské firmy. Někde se totiž stále ještě topí ve spoustě papírů a jinde mají vše elektronické. Jednotliví dodavatelé pak volí také zvláštní cenové politiky. Někteří kupříkladu sníží cenu zásadnímu odběrateli, aby si ho udrželi, ale přitom musí navýšit cenu menším odběratelům. Jinde jsou zas ceny nastaveny rovnoměrněji, z čehož těží zejména domácnosti, které povětšinou tahají za ten nejkratší konec provazu.

Spočtěte si, kolik se změnou dodavatele ušetříte

Změnit dodavatele pouze na základě jeho reklamy v televizi nebo tisku není rozumné. Před takovou změnou dodavatele by měl být proveden výpočet, který nám napoví, jestli se vám taková změna vůbec vyplatí. Abyste nemuseli nic počítat, je tu pro vás připravena kalkulačka plynu, která rychle a snadno vše vypočte za vás. A kolikže můžete změnou dodavatele ušetřit? Úspory se velice různí podle toho, jestli plyn používáte jenom k topení či také k vaření, ale většinou jde o tisíce korun ročně.

Comments are closed.