REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Výsadba ovocných stromků

Léto se pomalu, ale jistě chýlí ke svému konci a na nadvládu se těší podzim. Období, které je naprosto ideální pro sázení ovocných stromků. Proč právě podzim je pro sázení ideální? Je to snadné. Ovocné stromky přes zimní období využívají vláhu ze sněhu, a tak hned jak přijde jaro, mají možnost začít regenerovat.

Pokud se tedy právě rozhodujete nad tím, že zasadíte strom. Vybrali jste si ten nejideálnější čas. V zahradnictvích je totiž prodej ovocných stromků sezónní záležitostí. Koupit se tedy dají ze začátku podzimu a na jaře. Sázení na jeře , ale moc nedoporučujeme. Máme ověřeno, že ovocné stromky zasazené na podzim se lépe ujmou, tedy vyjma broskvoní, ty by mohla tuhá zima poškodit.

Ovocné stromy můžete zakoupit buď kontejnerované nebo prostokořenné. Výhodou kontejnerovaných stromků je, že právě při podzimní výsadbě stihnou ještě před zimním obdobím zakořenit a pokud u nich na jaře provedete tzv. výchovný řez ovocných stromů, bude to mít efekt, jako by stromek už jeden rok na Vaší zahrádce vyrůstal. Vy se tak můžete dočkat toho, že se Vám po pouhé jedné zimně stromek pochlubí prvními plody.

Nákup ovocných stromků

Pokud se rozhodnete zakoupit prostokořenný ovocný stromek. Měli byste překontrolovat jeho celkový stav, a zjistit, zda nemá poškozené a nezdravě vypadající kořeny. Ideálním stromkem k sázení je takový, který má rovný kmen, z něhož vyrůstá jedna hlavní větev a má minimálně tři větvě vedlejší, které míří do stran.

Během koupě by Vám v odborném a kvalitním zahradnictví měli u stromku kořeny zkrátit a zbavit ho nefunkčních kořenů.

Sázení ovocných stromků

Než se pustíte do samotné výsadby, měli byste kořeny na pár hodin nechat namočené ve vodě, aby se z kořenů odplavily nečistoty. Doba namáčení by neměla překročit jeden den. Před zasazením překontrolujte, aby kořeny mířily ven a dolu. Udáte jim tak směr, kterým se mají rozrůstat. Správným řezem pak zajistíte, že se kořeny budou stáčet od sebe.

Strom vložte do vykopané jámy vylité vodou. Ta by měla být cca 50cm hluboká a něco kolem 80cm široká. Kořeny zasypejte horní vrstvou zeminy s přimíchaným zahradnickým substrátem nebo kompostem a spodní vrstvou vykopané zeminy pak přikryjte zbytek.

Nakonec zeminu udusejte, proveďte již zmíněný výchovný řez a stromek zalijte. S vodou to ovšem nepřehánějte, jinak by kořeny mohly uhynout. Ideálně tak stromek zalívejte dvěma kýbly vody.

 

Comments are closed.