REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Je solární ventilační panel vyrobený podomácku opravdu výhodnější?

Solární ventilační panel (SHV) je vhodný všude tam, kde je potřeba celoročně temperovat, kde je přebytek vlhkosti a kde je vydýchaný vzduch díky časté vyšší koncentraci lidí.

 

Mnoho lidí si uvědomuje, že musí řešit otázku ventilace vzduchu ve svém domě či bytě. Jedním ze způsobu řešení je instalace solárního ventilačního panelu. Přestože na českém trhu je několik druhů solárních ventilačních panelů, řada českých kutilů se snaží vytvořit si podobný panel svépomocí.

Takový panel je sice pravděpodobně levnější, ale plní řádně svoji funkci?

Ukázka několika chyb, kterých se čeští kutilové při výrobě solárních panelů dopouští.

Jako izolant je použit polystyrén. Při vysokých teplotách se ale polystyrén vypařuje, a tak se může brzy stát, že solární panel bude téměř bez tepelné izolace.

Použít jako absorbér černou fólii není vhodné. Fólie má malou absorpci a krátkou životnost. Použít jako absorbér černou látku nebo filc je nevhodné až nebezpečné. Pokud nějaký čas nesvítí slunce a zvýší se vlhkost vzduchu, stane se vlhkost v textilu ideálním prostředím k množení plísní a bakterií. Tyto škodliviny jsou následně vháněny do místností.

Pokud je rám vyroben z desek OSB nebo podobných materiálů, co dělají rozpouštědla při vyšších teplotách v panelu?

Pro domácí kutily bývá nemalým problémem vyřešení uzavírání vstupního tvoru do místnosti v době nečinnosti panelu. Kdo má možnost, čas a chuť uzavírat a otevírat otvor podle počasí? Pokud zůstane otvor otevřený i za špatného počasí, utíká nám postupně teplo z místnosti. Ani zpětná klapka problém nedokáže vyřešit.

Když už se rozhodneme řešit ventilaci pomocí solárního panelu, měli bychom zvážit, co od takovéto ventilace požadujeme a zda se opravdu vyplatí podomácku vyrábět nedokonalý solární ventilační panel.

Nejmodernější solární panely nové generace od společnosti SOLAR HEAT VENTI CZ, s.r.o. díky své unikátní inteligentní regulační jednotce opravdu dělají to, co chcete a co potřebujete s maximální účinností a zcela bez dodávané elektrické energie. Veškerý provoz, který je zajištěn pouze solární energií, lze předem naprogramovat.

http://www.solarheatventi.cz/10-duvodu-proc-panel-shv/

http://www.solarheatventi.cz/kontakt/clanky/

http://www.solarheatventi.cz/kontakt/clanky/je-solarni-ventilacni-panel-vyrobeny-podomacku-opravdu-vyhodnejsi/

Comments are closed.