REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Jak a jak často větrat?

Při větrání snižujeme v místnosti vlhkost vzduch a nahrazujeme vydýchaný vzduch s větším množstvím CO2 vzduchem čerstvým, který obsahuje méně oxidu uhličitého.

 

Každý člověk v uzavřené místnosti takzvaně vydýchává vzduch. Každým výdechem se do uzavřeného prostoru dostává větší množství CO2. Vydechovaný vzduch obsahuje 100 krát více oxidu uhličitého, než čerstvý venkovní vzduch. Za jeden den – 24 hod. člověk vydýchá více než kilogram oxidu uhličitého. Pokud je lidský organismus dlouhodobě vystaven vydýchanému vzduchu s větším množstvím CO2, může to vést ke zdravotním potížím (únava, bolesti hlavy, respirační potíže apod.).

V současné době jsou v budovách v rámci úspory energií na vytápění instalována okna, které těsní mnohem lépe než okna stará. Uvnitř objektů tak nedochází k dostatečné výměně vzduchu. Pokud tedy není vyřešen systémově režim větrání například rekuperací a budova má kvalitní okna, je nahodilý režim větráni otevřením okna na pár minut naprosto nedostatečný. Záleží samozřejmě na velikosti místnosti a počtu osob v ní, ale obecně platí, že by se mělo větrat každou hodinu na 5 minut.

Pokud je přívod čerstvého vzduchu řešen otevíráním oken, je oknem vypouštěn teplý vzduch a do místnosti přichází vzduch studený. Každé otevření okna v zimním období je energeticky nákladné. Jestliže nechceme řešit větrání v budově pomocí rekuperační jednotky nebo vypouštěním teplého vzduchu oknem, nabízí se ještě jedno řešení. Větrání a výměnu vzduchu v místnosti lze zajistit pomocí solárního ventilačního panelu (SHV). Solární ventilační panel nasává čistý a čerstvý vzduch z venku, Slunce tento vzduch v panelu ohřívá a následně jej vhání do vnitřních prostor budovy. SHV pracuje pouze na sluneční energii a není připojen na elektrickou síť. Mezi nejúčinnější panely SHV patří výrobky společnosti SOLAR HEAT VENTI CZ, s.r.o. Jednou z předností výrobků společnosti SOLAR HEAT VENTI CZ patří unikátní inteligentní regulační jednotka. Díky této regulační jednotce umí solární ventilační panely SOLAR HEAT VENTI větrat, topit, chladit a částečně i rekuperovat. Panel opravdu dělá to, co uživatel potřebuje a chce.

http://www.solarheatventi.cz/caste-dotazy/

Comments are closed.