REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Bazalka

Bazalka patří mezi stálezelené rostliny s příjemnou aromatickou vůní a chutí. Řadíme ji do čeledi hluchavkovitých, která zahrnuje asi 60 různých polokeřů a bylin. Rostliny z této čeledi se rozprostírají ve všech tropických i mírných pásmech světa. Většina se ale nachází hlavně v Africe a jižní Americe.

 

Bazalka pravá má svůj původ v jižní Asii, u nás se pěstuje také, ale ne nijak masivně. Spíš si jí pěstujeme pro kuchyňské účely v malých květináčích. Bazalka je bylina vysoká až 40 cm. Má bílé, někdy nažloutlé kvítky, které se objevují od června do září. Rostlinka má silnou charakteristickou vůni, kterou máme rádi my, ale například mouchy ji přímo nesnáší. Proto je dobrá k odpuzování nepříjemného hmyzu. Pokud chcete začít bazalku pěstovat, je dobré ji zasít v březnu do směsi zeminy a písku. Můžete si ji samozřejmě také koupit jako malou rostlinku v květináči. Nemá ráda chlad a vlhko, proto se hodí spíš pro pěstování v květináči než venku. Má ráda slunné místo na okně, směrovaném na východ. Bazalku můžeme postupně seřezávat a přidávat ji do pokrmů a vždy nám znovu obrazí. Když se o ni budeme dobře starat, tak nám po pár měsících zmohutní a vytvoří hodně světlezelených lístečků. Čerstvé mladé výhonky se dají trhat a přidávat do pokrmů. Z bazalky užíváme právě nať, která se sbírá v době květu. Můžeme ji sušit, ale také zamrazit.

 

Bazalka je nejen chutná aromatická bylina, ale také velmi zdravá. Obsahuje vonné silice, třísloviny, flavonoidy, glykosidy, éterické oleje, bazalkový kafr, tanin, cinoel a další cenné látky. Bazalkové silice se dokonce přidávají do voňavek! Bazalka má spoustu léčivých účinků. Snižuje nadýmání a proto je dobrá k ochucení pokrmů, které mohou nadýmat nebo způsobovat pocity těžkosti. Zvyšuje činnost žaludku a zároveň snižuje napětí hladkého svalstva. Pomáhá preventivně proti zácpě a také výborně podporuje chuť k jídlu. Tato bylinka působí protizánětlivě a má účinky podobné antibiotikům. Usnadňuje vykašlávání hlenu, léčí afty, zklidňuje a snižuje hladinu stresu. Navíc podporuje tvorbu mateřského mléka, takže je vhodná pro novopečené maminky.

Comments are closed.