REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Jak se zbavit akné

Akné již dnes zdaleka není pouze mladistvou nepříjemností. Často nás akné může zaskočit i v dospělosti. Akné může plíživě pokazit, to jak se navenek reprezentujeme, a často způsobí problémy v komunikaci s obchodními partnery či kolegy. Léčba akné se stává náročnou záležitostí, která nás může zaměstnat na dlouhou dobu. Obzvláště v létě je díky pocení akné intenzivnější problém. Ojediněle nás akné může provázet po celý život. Jak s akné nejlépe bojovat?

Co je to vlastně akné a proč nás tato zdravotní nepříjemnost provází nejčastěji během dospívání? V případě akné se jedná o hormonální dysbalanci. Ničivou sílu hormonů, jakou je únava, rozmrzelost či nafouknuté břicho, poznáváme také v období těsně před menstruací. Když se k ní přidá ještě bakteriální infekce v oblasti mazových žláz, nepříjemný problém zvaný „akné“ je na světě.

Útok akné má mnoho podob

Nejčastější formou akné je acne vulgaris. Mírné formě akné říkáme acne comedonica a projevuje se výskytem jen drobných, většinou nezanícených pupínků. Střední formou je acne papulopustulosa, která se vyznačuje výskytem mnoha pupínků z části zanícených a bolestivých na pohmat. Nejvážnější formou je acne conglobata. Ta je doprovázena velkým množstvím hnisajících pupenů až tvorbou takzvaných abscesů. Jedná se o hluboký zánět, který se hojí vtaženými jizvami.

Léčba akné je běh na dlouhou trať

Akné bohužel nezmizí mávnutím kouzelného proutku. I když se často objeví články s výjimečnými přípravky či krémy na akné, které zaručené pomáhají, léčba akné je hlavně individuální záležitostí. Vhodnou léčbu akné by vám měl doporučit dermatolog podlé míry a způsobu postižení pleti. U lehčích forem akné je účinná fototerapie (lumenoterapie) v kombinaci s antiaknózními kosmetickými přípravky. Fototerapeuticky ničí bakterie způsobující akné, čímž dochází k zahojení zánětlivých ložisek, a preventivně ovlivňuje funkci mazových žláz, aby nedocházelo k jejich dalšímu zanícení. Na těžší formu akné je ideální plazmaterapie nebo mikrojehličková frakční radiofrekvence.

Jak se zbavit akné

Jak se zbavit akné

Jak bojovat s jizvami po akné

Léčba následků akné čili odstranění jizev po akné se provádí např. pomocí  frakčního CO2 laseru. Frakční laser stimuluje růst vlastních kolagenových a elastinových vláken. Díky rozdělení laserového paprsku proniká světlo do hlubších vrstev kůže s minimálním poškozením vrstev vrchních. Během tohoto procesu dochází také k maximálnímu tepelnému působení, tedy k přeměně světelné energie na tepelnou, díky čemuž dochází k růstu kolagenových a elastinových vláken přímo v postiženém místě.

Akné se nikdy nelze zcela vyhnout. Proto bychom měli brát „zaručené rady,“ jak zabránit akné, s rezervou. Můžeme si ale osvojit pár věcí, které nedělat. Je dobré extrémně nedotýkat se obličeje, pokud nemusíme. Ruce přináší na obličej nejvíce bakterií. Je dobré si také mýt obličej nejméně dvakrát denně. Přehnaná hygiena obličeji škodí, ale je pravda to, co nám říkali maminky – bez řádného odlíčení bychom neměli jít do postele. Ani přemírou čokolády či tučných jídel náš obličej nepotěšíme. I když jejich vliv na akné není takový, jak se často zdůrazňuje. To, co ale ovlivnit můžeme, je příliš těsné oblečení při sportu. Určitá forma akné vzniká tření, horkem a neustálým kontaktem pleti s oblečením nebo sportovního vybavení.

 

Comments are closed.