REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archiv

Kedlubnové recepty

Dušená kedlubna

Suroviny:

kedlubny

máslo

bílá cibule

hladká mouka

voda nebo vývar

sůl

mletý pepř

muškátový oříšek

 

Postup:

Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Kedlubnu nakrájíme na tenké plátky a přidáme k cibulce. Osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku a podlijeme vodou nebo vývarem. Celé pak dusíme doměkka. Jakmile kedlubny změknou, zaprášíme je hladkou moukou a případně ještě zředíme vodou nebo vývarem. Ihned podáváme.

 

Kedlubnové zelí

Suroviny:

4 kedlubny

1 střední cibule

2 lžičky rostlinného oleje

4 lžíce bílého vína

Ocet

Cukr

Sůl

 

Postup:

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme nahrubo nastrouhané kedlubny, sůl, víno, pár lžic vody a dusíme doměkka. Necháme odpařit téměř všechnu tekutiny a vzniklé zelí dochutíme octem, cukrem a solí. Necháme krátce přejít varem a podáváme.

 

Kedlubnový salát

Suroviny:

2 kedlubny

2 jablka

citrónová šťáva

mletý pepř

sůl

bílý jogurt

cukr

 

Postup:

 

Oloupané kedlubny nastrouháme najemno. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Zakapeme je citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Bílý jogurt osolíme, opepříme, je-li hodně kyselý, přisladíme a smícháme s připravenými jablky a kedlubnami. Necháme chvíli odležet v lednici a podáváme. Můžeme salát jíst jen tak a nebo ho podávat ke grilovanému masu nebo čerstvému pečivu.

 

Kedlubnová pomazánka

Suroviny:

300 g kedlubny

Šťáva z půlky citrónu

2 vejce vařená natvrdo

2 lžíce bílého jogurtu

2 lžíce lučiny

1 jarní cibulka nakrájená nadrobno

Sůl

Pepř

 

Postup:

Kedlubnu očistíme, omyjeme, nastrouháme na jemném struhadle, vložíme do mísy, pokapeme šťávou z citronu a necháme chvíli stát. V druhé míse smícháme jogurt, lučinu, cibulku, vejce nakrájená na kostičky, sůl a pepř. Do této směsi přidáme kedlubnu a  promícháme. Před podáváním uložíme do chladu. Pomazánka je výborná s čerstvým pečivem.

 

Zapečené kedlubny

Suroviny:

0, 5 kg brambor typu B

3 kedlubny

2 cibule

250 l mléka

1 malý kelímek 12% smetany na vaření

200 g strouhaného tvrdého sýra

2 vejce

Trocha strouhanky

Lžíce rozpuštěného másla

Sladká paprika

Pepř

Sůl

 

Postup:

Kedlubny, brambory i cibuli nastrouháme na hrubém struhadle. Troubu předehřejeme na 200 °C. Nastrouhanou zeleninu navrstvíme do zapékací formy na přeskáčku. Začínáme bramborami, pak přidáme kedlubny, cibuli a zakončíme vrstvou sýra. Každé patro vždy osolíme a opepříme. V míse smícháme mléko, smetanu, vejce, sůl, pepř a sladkou papriku. Vzniklou směsí zalijeme poslední vrstvu brambor a posypeme zbylým sýrem a strouhankou. Pokapeme rozpuštěným máslem a dáme zapéct do trouby na 45 minut. Aby se nám sýr nepřipálil, můžeme pekáč přikrýt alobalem.

Comments are closed.