REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Nůžkové, kloubové či přívěsné? Jaký druh plošiny zvolit?

 Pokud se ocitnete v situaci, kdy si potřebujete krátkodobě vypůjčit plošinu, začnete pátrat po internetu, který druh plošiny je pro vás vlastně ten pravý. Plošiny se dělí na tři základní typy, z nichž každý se hodí na trochu něco jiného a každý má své pro a proti. Pojďme si tyto typy plošin představit v následujícím článku.

Asi nejběžnějším typem plošin jsou takzvané nůžkové plošiny, které stačí na bezpečnou práci ve výškách a hodí se i na práci na nerovném terénu. Tyto plošiny si můžete pronajmout ve dvou variantách, existují totiž plošiny s elektrickým pohonem, nebo s dieselovým pohonem. Výhodou elektrické varianty je absolutně nulový hluk při práci, nevýhodu ovšem může představovat závislost na elektrické síti. Na to tak při volbě musíte pamatovat a pracovat s ní tak na místě, kde je v dosahu elektrická zásuvka, případně elektrocentrála. Díky elektrickému motoru, který produkuje nulové emise, můžete s těmito plošinami pracovat například i v interiérech budov.

Druhou variantou jsou dieselové nůžkové plošiny. Ty jsou určeny primárně do exteriéru a nejsou závislé na přítomnosti elektrické sítě. Můžete je tak bez problémů použít například na obřezávání větví vysoko v korunách stromů například podél silnice. Hodí se všude tam, kde je malý prostor k manipulaci, a můžete s nimi pohodlně pracovat až ve výškách do 20 metrů, a to jak na zpevněném, tak i na nezpevněném povrchu, a to hlavně díky stabilní základně.

Nůžkové, kloubové či přívěsné? Jaký druh plošiny zvolit?

Nůžkové, kloubové či přívěsné? Jaký druh plošiny zvolit?

Dalším typem výškových plošin, se kterým se můžete setkat, jsou plošiny kloubové. Ty se využívají především tam, kde je důležitý horizontální pohyb a také dosah ramene plošiny do stran. Využijete je tedy například ve výrobních halách nebo skladech, kde bývá zboží uloženo jak horizontálně, tak i vertikálně. Dalším příkladem využití je náhrada za lešení při stavebních nebo opravárenských pracích. Tyto plošiny jsou poháněny buď dieselovým, nebo elektrickým motorem s možností připojení baterie, můžete je tak využít jak v interiérech, tak i v exteriérech.

Posledním běžným typem plošin jsou plošiny přívěsné, jejichž největší výhoda spočívá v tom, že je možné s nimi pracovat i v náročném terénu, kde je třeba překonat větší terénní rozdíly. Díky možnosti připojení za osobní automobil je velmi snadno převezete na místo určení, jejich motory jsou poháněny buď bateriemi, nebo dieselovým motorem. Každý si tak může zvolit, jaká varianta je právě pro něj v daném okamžiku ta vhodnější.

Comments are closed.