REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Rajčata

Rajče je jednoletá trvalka pocházející z Peru a Ekvádoru. Po objevení Ameriky se dostal i do Evropy. Plodům rajčat se říká rajské jablíčko. Na světě existuje téměř 8 000 druhů rajčat, které se od sebe liší tvarem, velikostí i barvou. Jedná se hlavně o rajčata červená, oranžová, žlutá nebo tmavě fialová. Tvarem rajče může připomínat jahodu, vejce, srdce nebo citrón.

 

Rajčata jsou plná vody (obsahují až 90 % vody), dále také sacharidy, bílkoviny a vlákninu. Obsahují také důležité antioxidanty, mezi které patří:

  • Betakaroten

Chrání naši kůži před poškozením od sluníčka a je důležitý i pro zdravý zrak.

  • Lykopen

Chrání buňky před volnými radikály

  • Vitamin C

Je nezbytný pro tvorbu bílých krvinek, kostí, zubů a chrupavek. Také celkově zvyšuje imunitu celého těla.

 

Rajčata obsahují velké množství minerálů. Patří mezi ně hlavně vápník, fosfor, železo, draslík, zinek a chrom. Vápník podporuje růst kostí a kloubů. Železo působí proti chudokrevnosti. Draslík má vliv na vývoj organismu a na jeho hospodaření s vodou. Fosfor zásobuje tělesné buňky potřebnou energií. Zinek pomáhá bojovat s infekcemi a chrom pomáhá zachovávat dobrý zdravotní stav těla a snižuje chutě na sladké. Co se týče vitaminů, obsahují rajčata hlavně provitamin A, vitamin E a vitaminy skupiny B. Konzumace rajčat je důležitá při redukčních dietách, zlepšuje náladu a zabraňuje stárnutí buněk. Rajčata také snižují riziko vzniku rakoviny, vysoký cholesterol a krevní tlak. Rajčata jsou díky svému obsahu blahodárná i při problémech s prostatou. Rajčata obsahují látku tyramin, který zvyšuje hladinu krevního cukru i tlak a působí dráždivě na hladké svalstvo, tím vyvolává zlepšení nálady. Rajčata mají lehce projímavý účinek, působí močopudně, antitoxicky a zásadotvorně. Doporučují se diabetikům a při ledvinových a srdečních chorobách. Navíc pomáhají zbavovat nás zácpy. Rajčata se často používají i v kosmetickém průmyslu. Omlazují a mají perfektní vliv na pokožku. Rajčatové plátky můžeme přikládat na pokožku jako masku.

 

Rajčata jsou velmi oblíbená pro svou chuť i jednoduché pěstování. Keříčková rajčata zrají v nádobách na balkonech nebo na terasách a plodí velké množství plodů každou sezónu. Tyčková rajčata se pěstují na záhonech a ve sklenících. Nejsou příliš náročná na půdu a dodávají každý rok velké množství plodů.

Comments are closed.