REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Jak ušetřit se solárními systémy?

Ušetřit náklady v domácnosti se solárními systémy je snadné, protože energii ze Slunce můžete využívat zcela zdarma a dopadá na Zem téměř každý den. Stačí tedy investovat do solárních panelů a využívat sluneční energii na ohřev teplé vody, při vytápění nebo na výrobu elektřiny. Záleží jen na Vás.

Solární systémy na ohřev vody

Jedním ze způsobů, jak využívat sluneční energii, jsou tzv. fototermické solární panely (FT panely). Solární systémy můžou ohřívat užitkovou vodu nebo také vodu na vytápění a ušetřit Vám tak až 60% nákladů energii. Největší účinnost solárních panelů je od jara do podzimu. V létě pak vznikají přebytky energie, takže je vhodné mít k solárnímu systému připojený zásobník.

Fotovoltaické solární systémy

Druhým typem jsou fotovoltaické solární systémy, které jsou v domácnostech využívané na výrobu elektřiny. Každý solární panel se skládá z fotovoltaických článků, které lze spojit do různých útvarů. Životnost fotovoltaických panelů (FV panely) je dlouhá a jejich účinnost se pohybuje kolem 17-25%.

Nová zelená úsporám

Oba typy solárních systémů patří mezi obnovitelné zdroje energie, které jsou finančně podporovány Ministerstvem životního prostředí v programu Nová zelená úsporám. Dotace na solární panely se pohybují ve výši od 30 000 do 100 000 Kč.

Comments are closed.