REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Vývoj a vliv cestovního ruchu na Český Krumlov

Jihočeský kraj je dlouhodobě oblíbenou turistickou destinací v republice a přitahují stále více turistů z Asie i Evropy. Pojďme se podívat, proč se počet návštěvníků stále zvyšuje a co zvyšující se zájem přináší.

 

Hlavními lákadly jsou hlavně návštěvy hradů či zámků, atmosféra středověkých měst či rozmanitosti přírodních scenérií společně s rybničními soustavami a hustými lesy. Krajinný ráz se zde zachoval zejména díky dvěma faktorům. Zaprvé tím, že nebyl poničen těžbou nerostných surovin, které se zde vyskytují jen ve velmi omezeném množství. A za druhé měla pro uchování přírodních krás nesporný vliv blízkost hranic s Německem a Rakouskem. Díky téměř neprostupnému hraničnímu pásmu v době studené války se na Šumavě zachovala svérázná krajina přitahující pozornost z řad přírodovědců i milovníků outdoorových aktivit.  

 

Jižní Čechy meziročně přitahují stále více turistů z Asie i Evropy. Na prvním místě se o jihočesko zajímají Číňané, kterých se v kraji ubytovalo o více jak 62% více, než loni. Oblíbenou destinací je i pro turisty z Tchaj-wanu, Jižní Koreje, Německa, Slovenska a samozřejmě z ostatních koutů České republiky. Kromě krajského města Českých Budějovic a jeho okolím, jsou hojně navštěvované zámky v Jindřichově Hradci a Hluboké nad Vltavou. Podle agentury CzechTourism je však nejpopulárnější destinací Český Krumlov, což ovšem dlouhodobě není žádným tajemstvím.

 

Český Krumlov je historické město ležící jižně od Českých Budějovic. Městem protéká řeka Vltava, o které již slyšel nejeden vodák, a kolem se rozkládají rozsáhlé lesy pod kopci Šumavského podhůří. Severně od města se nachází chráněná krajinná oblast Blanský les a v oblasti se nachází řada turistických a cyklistických tras či atrakcí. Není se tedy čemu divit, že řada turistů využívá ubytování v Českém Krumlově a na svá dobrodružství vyrážejí nejen do města, ale i širokého okolí. Samotný Krumlov nabízí řadu lákadel v podobě historických staveb či akcí. O městu se říká, že je „perla mezi městy“ a pokud se podíváme na některá statistická čísla, pak nezbude nic jiného, než s tímto meziročně zvyšujícím se trendem souhlasit.

 

Zřejmě nejnavštěvovanějším lákadlem je Státní hrad a zámek v Českém Krumlově a zatímco jej v roce 1998 navštívilo téměř 150 tisíc návštěvníků, v roce 2001 to bylo již skoro 300 000 návštěvníků, a v roce 2005 již téměř 340 tisíc návštěvníků. Když si vezmeme, že to není jediné lákadlo ve městě, jsou tato čísla pro podnikatele v cestovním ruchu více než uspokojivá.

 

Dále se můžeme podívat na přehled přenocování, kdy hotely v Českém Krumlově vykázaly v roce 1998 cca 19 tisíc návštěv, v roce 2001 s nárůstem na 46500 návštěv a v roce 2005 to bylo již 95 tisíc návštěv. Další ubytování zajišťují penziony, rodinné domy a ostatní zařízení.

 

Tento rostoucí trend je výhodný hlavně pro majitele ubytovacích a stravovacích zařízení, a dále pro investory v realitách. Nese sebou však řadu problémů, u kterých je řešení zdá se v nedohlednu i po letech rostoucího zájmu turistů. Nejvíce bijícím do očí jsou jistě problémy s parkováním v celém městě, nejen v centru, a dále problém se zvyšováním odpadků.

 

Přesto Český Krumlov nabízí řadu zážitků a kouzelnou atmosféru středověkého města, kde na vás dýchá historie a životní příběhy významných osobností, že stojí za návštěvu.  

Comments are closed.