REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Dalekohledy, astro dalekohledy

Pozorujte svět jinak……zblízka. Za velmi zajímavé a zvláštní je určitě pozorování vesmírných objektů. K takovémuto pozorování potřebujete speciální dalekohled, tzv. astronomický dalekohled. Takový dalekohled můžete pořídit v různých cenových relacích, od různých výrobců a samozřejmě také různé typy konstrukce. Samozřejmě existují osvědčené typy dalekohledů od renomovaných výrobců, nicméně někdy je cena spíše nadhodnocena reklamou a nemusí nutně odrážet tu nejvyšší kvalitu. Možná byste měli tak trošku dát i na intuici, trošku  na doporučení známého a taky si zjistit informace, ne se nutně nechat zlákat reklamou a posléze zjistit, že dalekohled, který jste zakoupili nemusí být „to pravé ořechové“ pro vás. Jednoznačné doporučení nelze nikomu dát. I vaše představa se může nakonec rozcházet s tím, co vám bude skutečně vyhovovat, až si nastudujete potřebné informace který dalekohled je pro podmínky vašeho pozorování nejlepší. Pro astronomická pozorování jsou určené hvězdářské dalekohledy. Jejich prostřednictvím můžete sledovat měsíc, planety, hvězdy, nebo mlhoviny.

 

Pozorování hvězdářským dalekohledem má svá specifika a je naprosto rozdílné od pozorování např. přírody apod. I když se vždy jedná o pozorování a dalekohled vám má vlastně vzdálený objekt přiblížit. Na začátku pozorování se připravte na to, že vám to zdaleka nepůjde tak lehce, jak jste se možná původně domnívali. Neházejte flintu do žita a rozhodně tam neházejte dalekohled. Chyba není v tom, že jste si koupili špatný dalekohled. Připravte se na to, že se budete muset dlouze soustředit, vybavte se trpělivostí, opravdu to chce čas a cvik, než se vám naučíte vesmírné objekty prohlížet. Problém obvykle bývá i to, že se vlivem pohybu vzduchu pozorovaný obraz může třást. Zvykněte si na to, že pozorovaná vesmírná tělesa budou  menší a taky velmi blízko u sebe. Časem ale získáte cvik a jistotu, budete se na obloze čím dál lépe orientovat a teprve poté si pozorování dokonale užijete. Hvězdářské dalekohledy se podle typu konstrukce dělí na zrcadlové, nebo-li reflektor a čočkové (refraktor). Konstrukce může být i kombinací obou a jejich nespornou výhodou je dobrá světelnost a vynikající schopnost zaostřit na blízko, což oceníte koupíte-li si dalekohled s větším průměrem objektivu.

 

Pro začínající astronomy je velmi vhodný zrcadlový dalekohled Galaxia 114/900, který koupíte na dalekohledy-puskohledy.cz. Tento dalekohled je na robustní rovníkové montáži, má stabilní trubkový stativ s chromovaným povrchem a je vybaven LED hledáčkem. Součástí je software, který začátečníkům velmi zjednoduší a usnadní orientaci na obloze. K teleskopu lze dokoupit celou řadu příslušenství, např. elektronický okulár, který slouží k přenosu obrazu do počítače. To je taková třešnička k dokonalému pozorování. Nezapomeňme na děti, pozorování oblohy pro ně bude mnohem zajímavější program, než který nabízí televize. Teleskop Levenhuk Strike 60NG je achromatický refraktor s dvoudílným kovovým stativem, hledáčkem s červenou tečkou, s max. zvětšením 233x. Snadno se sestavuje a ovládá a součástí balení jsou příručky, které vám dobře poslouží k seznámení  se, k plánování a k samotnému pozorování oblohy.

Comments are closed.