REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Kožené kabelky

Již v dobách, kdy se na našem území proháněla prehistorická zvířata, a pračlověk se bil o vlastní přežití, byla zvířecí kožešina jedním z nejdůležitějších prvků v jeho životě.
Dnes patří kožené výrobky, zejména pak právě kabelky, u nichž je využití kůže nejčastější, mezi luxusní a hlavně kvalitní zboží.

Dámské kožené kabelky Vám nabídnou spoustu komfortních vlastností, pro které si je snadno zamilujete, zároveň však mají, stejně jako většina věcí, i své zápory. Pojďme se tedy podívat, co Vám taková kožená kabelka může nabídnout a naopak, co nabídnout nemůže.

Hlavní výhodou kabelky vyrobené z kůže je její dlouhodobá trvanlivost a výdrž i při těžších zátěžích. Taková kabelka Vám vydrží nejméně 5 let, leckdy i více. Důležité je však při výběru kožené kabelky ověřit, zda je skutečně celokožená. To znamená, že všechny její části jsou opravdu vyrobeny z pravé kůže (samozřejmě vyjma podšívky). Můžete totiž narazit i na dámské kabelky, které se prezentují jako kožené a jejich základ opravdu kožený je, ale například poutka kabelky nebo jiné detaily jsou vyrobeny z imitace. V takových případech Vám už kabelka neposlouží stejně dobře, jelikož části z umělé kůže budou daleko rychleji opotřebované.
Tuto informaci můžete ověřit buď u prodejce, nebo přímo u výrobce, který by Vám tuto informaci měl sdělit. Zjistit to však můžete s trochou cviku i sama, jelikož kůže má svůj specifický odér, který není těžké naučit se rozlišovat.

Další výhodou je nenapodobitelně luxusní vzhled takového materiálu. U většiny kožených kabelek, zvláště u těch jednodušších a hladkých, to jde na první pohled i na první dotek znát. Jakmile totiž vezmete koženou kabelku do rukou, projede Vám jimi takové nepopsatelné napětí. Ať už je hladká, lesklá, vzorovaná, semišová, srstnatá… Její zpracování může být různé, kvalita však zůstává.

Obraťme však list a koukněme se na nevýhody kožených kabelek, resp. na tu jedinou, která nás všechny napadla. Správně, je to jejich cena. Ceny kožených kabelek se pohybují na hranici několika tísíců korun, což není pro většinu lidí zrovna malá částka. Podívejme se však na tento aspekt z jiného úhlu pohledu. A nyní nemyslíme pouze poměr s dobou, jak dlouho Vám kabelka vydrží, oproti obyčejným PVC kabelkám.

Všichni víme, že kůži obvykle získáváme ze zvířat, jež nám slouží i pro maso a jsou tak maximálně zužitkována. Množství pravé kůže je tedy značně omezené počtem zvířat na maso a tím také stoupá její cena. Kdybychom tedy chtěli cenu snížit, znamenalo by to daleko větší chovy, ale bez zužitkování masa a/nebo horší životní podmínky při chovu zvířat (menší prostor, horší strava), což je neetické a nemorální. Při nižší ceně kůže by si také lidé tolik nevážili její exkluzivity a neocenili její mimořádné kvality.
Takže otázka zní, je cena kožených kabelek opravdu tak vysoká?

Comments are closed.