REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Mikroskopy

Mikroskop je vlastně optický přístroj, který nám umožňuje zobrazit velmi malý objekt několikanásobně zvětšený. Mikroskopy využívají pro zobrazení světelných paprsků.  Pokud budeme pátrat v historii, dostaneme se k roku 1590, kdy údajně první mikroskop, čí spíše drobnohled sestrojil Zacharias Jansen. Na něj navázal Galileo Galilei. Výrobu mikroskopů započala v roce 1847 firma Carl Zeiss. Základem každého mikroskopu jsou čočky, jež tvoří okulár a objektiv. Stejně jako u jiných optických přístrojů je i u mikroskopu důležité zvětšení. Rozlišovací schopnost objektivu, neboli numerická apertura je označována písmeny N.A. U mikroskopu je horní hranice užitečného zvětšení tisícinásobkem N.A. a dolní hranice je pětisetnásobek N.A. Další důležitou věcí je velikost zorného pole. Tím je myšlen rozsah objektu, který můžete vidět danou optickou sestavou. Zorné pole má tvar kruhu, který vidíte přes mikroskop a jeho velikost závisí na okuláru a objektivu. S rostoucím zvětšením se zorné pole zmenšuje. Na mikroskopu budete mít vyrytou značku FN a číslo to je tzv. polní číslo, které označuje průměr otvoru clony, jež vymezuje zorné pole okuláru a je v mm.

V případě, že si bude mikroskop pořizovat profesionál, bude zcela jistě vybírat v nejvyšších řadách laboratorních mikroskopů a speciálních mikroskopů, které jsou především určeny pro vědecké účely. Další z řady profesionálních mikroskopů jsou tzv. Stereomikroskopy, které vám umožní pozorovat předměty trojrozměrně.                                                                                               Pokud už máte za sebou nějaké zkušenosti s pozorováním mikroskopem a osvojili jste si alespoň základní dovednosti, můžete vybírat v kategorii laboratorních mikroskopů. Jsou to většinou mikroskopy s velmi kvalitní optikou, v kovovém provedení. Pokud si vyberte elektronický okulár, umožní vám pozorování na monitoru počítače.                                                              Jestliže jste úplný začátečník, nebo budete mikroskopem obdarovávat někoho blízkého, který nemá ještě žádné zkušenosti, vybírejte levnější varianty. Jsou to kategorie žákovských a dětských mikroskopů, které se nemusí nijak složitě nastavovat a celkově se vyznačují jednodušším ovládáním. Většinou jsou to mikroskopy kovové, nebo z plastu. Můžete si vybrat, zda bude mít dětský mikroskop osvětlení elektrické, nebo pomocí zrcátka. Bohužel tímto mikroskopem určeným, především pro amatérské účely nelze pozorovat předměty trojrozměrně. Nicméně i bez trojrozměrného zobrazení, vám mikroskop nabídne zajímavé a rozhodně záživné pozorování „mikrosvěta“ kolem nás. Mikroskop může být i velmi vhodným a zajímavým dárkem pro děti. Jsou to většinou mikroskopy monokulární, tedy jeden vhled-na jedno oko. Mikroskop nabídne dětem takový pohled na svět, který žádný program v televizi nebo počítač nenabízí. Můžete zakoupit hotové preparáty k pozorování, vkládají se mezi dvě sklíčka tzv. podložní a krycí, nebo si najít a připravit vlastní.

Před prvním použitím mikroskopu se důkladně seznamte s návodem k obsluze, mikroskop mějte umístěný na pevné pracovní ploše, stejně tak seřízení provádějte na rovném a pevném pracovním stole, optiku mějte vždy dokonale čistou, při přenášení dejte bedlivý pozor, aby vám nevypadl neupevněné součástí a vždy mikroskop uchopte za rameno. Při prvním pozorování začínejte na nejmenším zvětšení a potom postupně jej můžete zvyšovat. Širokou nabídku mikroskopů najdete na dalekohledy-puskohledy.cz.

Comments are closed.