REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archiv

Mrkev – recepty

Dušená mrkev s hráškem

Ingredience:

0,5 kg mrkve

2 hrsti mraženého hrášku

1 hovězí bujon

4 lžíce hladké mouky

400 ml vody

1 cibule

20 g másla

Citrónová šťáva

Sůl

Drcený kmín

Kari

Černý pepř

 

Postup:

V hrnci zpěníme máslo a osmahneme na něm cibuli. Zaprášíme moukou a vytvoříme jíšku. Přidáme nastrouhanou mrkev a řádně mícháme, aby směs nehrudkovatěla. Zalijeme vodou a necháme uvařit. Přidáme bujon, kari, kmín a osolíme. Necháme pod pokličkou dusit, dokud není mrkev měkká. Během dušení nezapomínáme pravidelně míchat. Později opepříme a dochutíme citronovou šťávou. Pokud není mrkev dost sladká, můžeme ji i dosladit cukrem. Ke konci vaření vsypeme hrášek, a jakmile je hrášek měkký, máme hotovo.

Dušená mrkev chutná dobře s bramborem.

 

Mrkvová polévka

Potřebujete:

0, 5 kg mrkve

3 brambory

1 l vývaru

1 smetana na vaření

Sůl

Pepř

Kari

Máslo

 

Postup:

Mrkev a brambory oloupeme a pokrájíme. Vše uvaříme doměkka ve vývaru. Po 15 minutách rozmixujeme a zalijeme smetanou. Prohřejeme, okořeníme a nakonec rozpustíme v polévce trochu másla pro zjemnění.

 

Mrkvová pomazánka

Potřebujete:

3 velké nastrouhané mrkve

2 uvařená vejce

1 bílý jogurt

2 lžíce majonézy

1 syrová cibule nakrájená najemno

1 lžička hořčice

Sůl

Pepř

Citrónová šťáva

 

Postup:

Vajíčka uvařte natvrdo a nastrouhejte. Mrkev oškrábejte a také nastrouhejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Vše rozmíchejte s kysanou smetanou a trochou majonézy, osolte, opepřete a zakápněte troškou šťávy z citronu.

 

Vepřové s mrkví

Ingredience:

500 g mrkve

400 g vepřového masa

1 lžíce másla

Sůl

Pepř

Kmín

Voda

Polohrubá mouka

 

Postup:

Maso nakrájené na kousky osmahneme na másle. Poté osolíme, opepříme, přidáme kmín a zamícháme. Zalejeme vodou a necháme dusit. Během dušení stále doléváme vodu. Jakmile maso změkne (po asi 35 minutách), přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, podlijeme vodou a dochutíme. Nakonec zaprášíme moukou a ještě chvíli povaříme. Výborné s brambory.

 

Mrkvové kuličky

Ingredience:

250 g strouhané mrkve

250 g hnědého cukru

50 g vlašských ořechů

Šťáva z citrónu

 

Postup:

Strouhanou mrkev smícháme s cukrem, ořechy a trochou citrónové šťávy a vytvoříme kompaktní hmotu. Z masy formujeme malé kuličky, obalujeme v cukru a ukládáme do papírových košíčků.

Comments are closed.

„Kdo se umí smát sám sobě, má právo smát se smát všemu ostatnímu, co mu k smíchu připadá.“ Jan Werich