REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Rokajl

Mezi nejtypičtější druhy skleněných korálků používaných k výrobě bižuterie a módních doplňků patří rokajl. Jedná se převážně o drobné korálky válcovitého tvaru a plochého průřezu.

 

Rokajl se v Čechách – na Jablonecku vyrábí již od 18. století. Mezi největší současné producenty rokajlu se mimo Čech řadí Čína a Japonsko. Japonský rokajl je velice kvalitní, ale oproti také kvalitnímu českému rokajlu je mnohem dražší. Čínský rokajl je nejméně kvalitní, často velmi nepravidelný a tudíž levný.

Nejběžnější rokajl má kulatý tvar. Český rokajl se vyznačuje tím, že je ve směru dírky trochu zploštělý.

Dalšími specifickými druhy rokajlu jsou: cylindry, tyčinky, válečky, mašličky, kapičky či šarlotky.

Výsledný barevný efekt korálku je závislý na sklu, z jakého je vyroben, a na povrchové úpravě. Korálky se vyrábí buďto z neprůhledného lesklého skla plné barvy nebo transparentního skla čirého či různě barveného. Konečnou barvu korálků z transparentního skla lze změnit obarvením či pokovením plochy dírky.

Povrchovými úpravami korálků lze docílit řady zajímavých efektů – mat, lesk, listr (perleťové či duhové odlesky), iris (měňavé barvy), travertin, pokov (povrch korálků pokrývá jemná vrstvička různých barev s kovovým vzhledem nebo přímo z kovu).

Rokajl se používá krom standardního navlékání i k vyšívání, tkaní a šití. Dají se z něj vyrábět také módní doplňky, obrazy, různé podložky, dekorace apod.

Velmi bohatý sortiment nejen rokajlu, ale i ostatních korálků a komponentů na výrobu skleněné bižuterie nabízí společnost Beads 4U s.r.o. z Jablonce nad Nisou. V nabídce společnosti Beads 4U najdete také širokou škálu klasické i moderní skleněné bižuterie.

http://www.beads4u.cz/nabidka-kategorie/koralky/?kategorieId=185

Comments are closed.