REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Kvalitní kávě podlehl i papež

Káva to v 17. století, kdy se začala v Evropě šířit, neměla zrovna jednoduché. Rozhodně jste se k ní nedostali tak snadno jako dnes, kdy stačí jenom otevřít web www.skvela-kava.cz, kliknout a hned se Vám rozbalí eshop s kávou, kde pak můžete vybírat. Prodej kávy tak nikdy nebyl tak snadný jako nyní.

 

Ďábelské pití se mění v obdivovaný mok

Když totiž káva v 17. století do Evropy dorazila, neměla rozhodně na růžích ustláno. Katoličtí kněží byli ke všem novotám opatrní a pravá italská káva pro ně tehdy byla ďábelským nápojem. Všechno naštěstí změnil Klement VIII., kterému nápoj zachutnal a dokonce ho nechal pokřtít. Svým posvěcením dal prodeji kávy i jeho přípravě zelenou. Od té doby se Evropou šířil první coffee-catering. Příprava kávy se stala rituálem, svátkem, který ocenili především fajnšmekři. Začaly vznikat první kavárny ve velkoměstech. Kávové služby zpočátku byly hlavně záležitostí bohatých, ovšem později se káva postupně dostávala i k chudším vrstvám.

 

Espresso i další druhy nápoje

Už od počátku se ale synonymem kvality stala italská káva. Zrnková káva se mlela a základním pravidlem se stalo připravovat pravou italskou kávu z čerstvě umletých zrn. Espresso, chutný kávový nápoj s malým množstvím vody se stal standardem ve vnímání kvality kávy. Chuťovým pohárkům je ale třeba nabídnout i další varianty kávy, a tak se objevilo cappuccino, nápoj, který se skládá z espressa, mléka a mléčné pěny, který se na rozdíl od cappuccina připravuje do šálku s větším objemem a obsahuje méně pěny. Svět kávy se díky přípravě různých nápojů s odlišným složením a chutí stal velice pestrým. Proto dnes můžete vybírat z různých kávových nápojů podle vaší aktuální chuti. Základem přípravy ovšem je vždy pravá italská káva, kterou seženete například v nově otevřené prodejně kávy v Kyjově v Jihomoravském kraji.

 

Comments are closed.