REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Zařízení gastro provozovny

Plníte si sen o vlastní cukrárně, restauraci či jiném gastro zařízení?

Máte už hotový projekt a chybí vám zařízení? Nevíte jaké jsou normy pro uchování potravin?

Rádi Vám s obojím v následujícím článku poradíme.

Kvalitní zázemí, srdce podniku

Jak se říká, kde se dobře vaří, tam se dobře daří. Stejně tak bez kvalitního skladu nemůžete mít kvalitních potraviny. Ať už přemýšlíte o skladu na suché potraviny nebo o chladicím boxu, kam strčíte vše, co podléhá zkáze, vždy je třeba daný prostor vybavit skladovými regály.

V případě chaldicích prostor a kvůli hygienickým předpisům je třeba použít hygienicky vhodné kovové regály ideálně s nerezovou úpravou. Působní chladu a částečně vlhka může být v případě použití nekvalitních ateriálů, zkázou.

Normy a doporučení k uchování potravin

Sklady potravin musí svou kapacitou umožňovat skladování potravin a produktů podle jejich charakteru a skladovacích podmínek tak, jak stanoví výrobce nebo zvláštní právní předpis. Sklady, skladovací prostory, včetně chladicích (chladicí vitríny, chladicí komory, lednice apod.) a mrazicích zařízení (mrazáky), ve kterých se skladují potraviny, které by mohly nevhodně biologicky ovlivnit jiné potraviny, musí být odděleny. Jsou to například: syrové maso, vejce, nečištěná zelenina a brambory, koření, ryby, aromatické sýry a uzené výrobky.

Postačujícím oddělením je například i umístění potravin do uzaviratelných boxů, nádob s víky či vhodného balní výrobků do fólií a umístění do skladového regálu. Konkrétní podmínky skladování pak určuje výrobce uvedený na obale, případně jsou stanoveny příslušnými prováděcími vyhláškami zákona č. 110 / 1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Vybavení skladu

Pokud skladovací prostory už máte ve svém podniku jasně definovány, nezbývá než je prakticky vybavit jen nějakými regály, aby bylo možné je naplnit potravinami. V případě suchého skladu je vhodné využití kovového regálu pro jeho velkou nosnost a zároveň variabilitu provedení v šířce a výšce.

Praktické může být i vynechání spodní police kovového regálu a to především proto, že toto místo může být využito na velké kýble potravin nebo jako místo pro pytle s těstovinami, solí či rýží (tyto se prodávají i po 25kg balení). Usnadníte svému personálu i sami sobě namáhavé zvedání a zároveň bude k potraviným snazší přístup.

Před otevřením podniku Vám samozřejmě přijde odborník z hygieny zařízení a skladování Vašich potravin, zkontrolovat. Jeho schvalovací razítko bude Vaším podnikatelským startem. Mějte však na paměti, že hygienické normy nezahrnují jen skladování, ale zabývají se např. i vybavením sociálním zařízením, výrobním a konzumačním prostorem nebo skladováním odpadu.

Comments are closed.