REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Úsporné vytápění domácnosti

Stále více panelových a bytových domů se odpojuje od tepláren a přechází na vlastní vytápěcí systémy. Není divu, protože například kvalitní tepelná čerpadla mají vysokou účinnost i v mrazech a vynikají dlouhou životností. Navíc jsou velmi tichá a jejich provoz levný.

Dalším velmi moderním způsobem vytápění je tzv. podlahové topení, které je velmi úsporné a komfortní a samozřejmě také vhodné pro kombinaci s již zmíněným tepelným čerpadlem. Nebo pro domácnost, která je vytápěna plynovým kondenzačním kotlem.

Ptáte se, jaký je rozdíl mezi klasickým a kondenzačním kotlem?

Hlavní rozdíl je ve vyšší účinnosti kondenzačního plynového kotle a to až o 11%. Díky speciálnímu výměníku, který v kondenzačních kotlích dokáže zpracovat horké spaliny, které jinak u klasických kotlů unikají do atmosféry bez užitku.

Mezi vyhledávané zařízení, které je umístěné v topném okruhu, je akumulační nádrž, která slouží k akumulaci tepla od kotlů, solárních systémů, tepelných zdrojů či dalších zdrojů. Tyto akumulační nádrže jsou tlakové nádoby, které uchovávají teplo, a to je následně použito pro vytápění objektů. Díky akumulaci tepla samozřejmě dochází ke značným úsporám.

Můžete si také pořídit kvalitní solární systém, ať už na střechu domu, stěnu budovy nebo do volného terénu, na úspory rozhodně dlouho čekat nebudete. Tuto bezplatnou energii můžete využívat k výrobě tepla. Solární panely jsou ideálním doplňkem ke každému topnému systému a trvale snižují spotřebu energie.

Zajímá Vás poloha umístění solárních panelů?

Nasměrování těchto panelů je nejvhodnější směrem k jihu nebo jihozápadu. Tím je nejlépe dosaženo efektivního využití intenzity slunečního záření. V zásadě platí, že téměř každá budova je vhodná pro využívání sluneční energie. Optimálního energetického zisku dosáhnete tehdy, pokud budou panely ideálně nasměrované a hlavně nebudou zastíněné.

Comments are closed.