REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Solární ohřev vody

Sluneční energie dopadá na Zemi každý den a zcela zdarma. Proč tedy nevyužít tohoto energetického zdroje tepla k vytápění nebo ohřevu vody v domácnosti? Solární panely jsou dostupným alternativním zdrojem energie pro domácnosti.

Solární panely pro domácnost

Sluneční záření je prostřednictvím solárních panelů přeměňováno na tepelnou energii. Solární kolektory dělíme na dva základní typy. Patří sem kolektory trubicové a ploché solární kolektory. Více účinné jsou pak oba typy s využitím vakua, které zabraňuje ztrátám tepelné energie.

Solární panely pro domácnost pokrývají až 50-60% celkové spotřeby tepla za rok. Protože se Česká republika nenachází v příznivém pásu s perfektním klimatickými podmínkami pro využití solárního systému zcela bez doplňkového zdroje tepla, je nutné mít zálohu v jiném tvůrci tepelné energie.

Solární panely na ohřev vody

Solární panely v domácnosti můžete například využít na ohřev vody. Počet kolektorů určuje množství osob v domácnosti, kdy se počítá přibližně s 1 m2 na osobu. Tepelná energie získaná ze slunce se teplonosnou kapalinou dostane až do tepelného výměníku, kde je v akumulačním zásobníku ohřívána voda.

Vytápění solárními panely

Pro vytápění domácnosti se výpočet kusů solárních panelů odvíjí od tepelné ztráty domu. Orientační výpočet tepelné ztráty domu si můžete zjistit sami. Pro přesný se obraťte na odborníky. Na každý kilowatt připadá 1,2 m2 solárního panelu.

Nejdůležitější při výběru solárních panelů je jejich účinnost, která se pohybuje za průměrné intenzity záření během roku mezi 60-95%. Účinnost solárního systému se mění v závislosti na venkovní teplotě a intenzitě slunečního svitu.

Comments are closed.