REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Jak příští zimu ušetřit za teplo?

Je tu další měsíc a Vám opět přišel velký účet za energie?  Změna dodavatele je jedna možnost, ale v nynější době si nemůžete být jisti, zda byste za rok nebyli opět ve stejné situaci. Pokud chcete ušetřit za náklady na teplo, máme pro Vás hned několik řešení.

Tepelná čerpadla

Tepelná čerpadla patří mezi topné systémy, které mají charakteristickou vlastnost, že odebírají energii z okolního prostředí. Díky tomu je zařízení schopné vyrobit tepelnou energii levněji než běžné kotle.

Ještě před několika lety byla drtivá většina novostaveb energeticky až dvakrát náročnější na vytápění. S příchodem nových materiálů, zateplovacích technologií, úspornějších systémů hospodaření s teplem a především nástupem nízkoenergetických staveb, dnes potřebují budovy ke svému provozu mnohem méně tepla než v minulosti.

Technologie současných tepelných čerpadel sice zůstává od jejich objevu takřka stejná (princip je znám přes sto let), ale je možné navrhovat mnohem menší a levnější zařízení, jež dokážou běžný dům bez problémů zásobit. Navíc se stoupajícími cenami alternativních zdrojů energie role těchto zařízení díky znatelné návratnosti investic roste.

Dnes je tepelným čerpadlem vybavena takřka každá desátá novostavba. Mezi nejoblíbenější typ patří tepelné čerpadlo vzduch voda, které si tepelnou energii odebírá z venkovního vzduchu a mění si svým mechanismem na teplo pro ohřev vody a na vytápění místností v domácnosti.

Akumulační nádrže

Další zařízení slouží k akumulaci přebytečného tepla od jeho zdroje. Jde oakumulační nádrže, což jsou tlakové nádoby s izolační vrstvou, které jsou uzpůsobeny pro uchovávání tepla, a totéž teplo je následně použito pro vytápění objektů.

Jejich hlavní úloha slouží k optimalizaci hospodaření s tepelnou energií. Aby se teplo plně využilo a nedocházelo ke zbytečným ztrátám, využívá se akumulačních nádrží například u kotle na tuhá paliva, tepelného čerpadla, solárních kolektorů, krbových vložek a dalších.

Díky akumulaci tepla dochází ke značným úsporám při vytápění, protože akumulační nádrže hromadí teplo ze zdrojů, které pracují v nominálních parametrech s maximální účinností.

Kotle na pelety

Kotle na pelety patří mezi energeticky úsporná zařízení díky vysoké účinnosti paliva. Další velkým plusem je to, že se jedná o kotel, který je velmi šetrný k životnímu prostředí.  Kotel na pelety si umí řídit svůj výkon a sám si dodává palivo, zapaluje se a uhasíná dle potřeby. Kotel na pelety je téměř bezobslužné zařízení.

Možností, jak ušetřit za teplo, je mnoho. Proto se raději obraťte na odborníky, kteří Vám rádi zodpoví dotazy, vypočítají kalkulaci a zařídí vše potřebné. Vy si budete pouze užívat výhody úsporných vytápěcích systémů, jako je jejich komfortnost, nižší účty za teplo, šetrnost k životnímu prostředí.

Comments are closed.