REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Jak fungují pracovní plošiny v praxi?

V dnešní době nejen ve stavebnictví mají nepostradatelné místo pracovní plošiny. V praxi je jejich využití zapotřebí při výškových pracích na dopravu osob nebo pracovního materiálu, jsou nutné v nedostupných místech, jako jsou například okraje střech, koruny stromů, osvětlovací stožáry …

Jaké jsou druhy pracovních plošin?

Vzhledem k velmi širokému sortimentu pracovních plošin na současném trhu si může vybrat každý podle svého přání. Plošiny jsou vyráběné v různých podobách, variantách a velikostech, konstruované pro konkrétní pracovní prostředí.  Pro ty, kteří v současné době nemají dostatek finančních prostředků na nákup nebo nevyužívají pracovní plošiny zrovna každý den, pro ně je tu pronájem plošin.

  • PŘÍVĚSNÉ PLOŠINY
  • PLOŠINY NA AUTOMOBILOVÉM PODVOZKU
  • NŮŽKOVÉ AKUMULÁTOROVÉ PLOŠINY
  • NŮŽKOVÉ DIESELOVÉ PLOŠINY
  • KLOUBOVO-TELESKOPICKÉ DIESELOVÉ PLOŠIN
  • TELESKOPICKÉ PLOŠINY
  • MANIPULÁTORY

Pracovní plošiny a jejich ovládání v praxi?

Plošiny jsou sestaveny z podvozkové části s pohonem a součástí je pracovní koš, který je určený na dopravu osob a materiálu. Co se týká koše, tak ten bývá převážně kovový, pokud se však jedná o plošinu určenou k revizím a opravám elektrických zařízení, bývá zhotoven ze sklolaminátu.

Ovládání plošin se provádí pomocí řídící jednotky, která je umístěná přímo na pracovní plošině nebo na podvozkové části.  Na pohon hydraulické jednotky slouží dieselový motor nebo elektromotor. Rozhodujícím kritériem pro správný výběr plošiny je skutečnost, na co plošina bude používaná, kde a jak často.

Důležitým faktorem je také poznání konstrukce, správné obsluhy, provozu a údržby pracovní plošiny ze strany obsluhujícího personálu. Pokud dojde k zajištění těchto požadavků spolu se znalostí bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, je to předpoklad pro plnohodnotné využití.

Comments are closed.