REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Kondenzační plynové kotle v praxi

Uvažujete o výměně starého kotle nebo o přechodu na topení plynem? Rozhodně máte na výběr z několika variant plynového vytápění. Dnešní trh nabízí velmi široký sortiment nejen plynových kotlů.

Topení plynem – jeho výhody a nevýhody

Jak všichni víme, v současné době jsou ceny plynu velmi příznivé, a proto je tento způsob poměrně levný a hlavně i velmi komfortní. Shrňme si tedy hlavní výhody plynového vytápění:

  • Výkon zdroje je velmi dobře regulovatelný
  • Čistý a plně automatický provoz
  • Nejen příznivé provozní náklady, ale zároveň i příznivé pořizovací náklady
  • Obecně je účinnost velmi dobrá, avšak jedná-li se o kondenzační technologii, účinnost jevynikající
  • Snadná a hlavně levná příprava teplé vody, možnost vaření na plynu, což je samozřejmělevnější než elektřina

Mezi nevýhody patří povinnost revize plynových kotlů a nutnost mít k dispozici plynovou přípojku a vhodný komín. Důležité upozornění! Pro některé oblasti je zemní plyn nepřijatelný kvůli možné explozi, kdyby nastala vážná porucha.

Kondenzační plynový kotel tedy vytopí a zároveň šetří naše peněženky. I v případě již zmíněného vytápění a ohřevu vody právě pomocí plynu, jde především o úspory. Avšak nikoli jen ve srovnání paliv, ale především ve smyslu srovnání zdrojů tepla. A opravdu lze potvrdit, že v tomto směru jsou plynové kondenzační kotle tím nejúspornějším. Ovšem pozor, ne pro každou budovu jsou tím vhodným řešením, jak už bylo jednou řečeno.

Specifika kondenzačního plynového kotle

Tento typ kotle se totiž liší od běžného plynového kotle mnohem více, než si vůbec myslíte. Pokud se však rozhodnete vyměnit obyčejný starší plynový kotel za kondenzační, musíte tomu zároveň také přizpůsobit topný systém.

Nákup kondenzačního kotle děláme za účelem znatelně větší účinnosti, než je u obyčejného kotle. Teorie udává 111%, ale samozřejmě účinnost vyšší než 100% je nesprávné vyjádření. Pokud tedy spaliny dostatečně zchladíme a voda zkondenzuje, tak získáme právě těch 11% navíc, což je to kondenzační teplo.

Pokud má tedy Vaše domácnost možnost a chuť topit plynem a jste ochotni investovat do nového kondenzačního kotle, tak si určitě nenechte ujít dotace na kotle! Jejich výše se pohybuje až do 75% ceny nového kotle.

Comments are closed.