REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Tepelné čerpadlo nebo plynový kotel

Ačkoliv venkovní teploty tomu nenapovídají, blíží se podzim a s ním i sychravé dny. Pokud chcete výt v těchto dnech v teple, ale přitom zbytečně neutrácet za energie, vyberte si například jeden ze dvou nejrozšířenějších typů nízkoenergetického systému vytápění.

Mezi nejoblíbenější způsoby vytápění patří v současné době tepelné čerpadlo nebo plynový kotel. Jde o dostupné vytápění cenově a s jednoduchou instalací a údržbou. Pokud vlastně ani nevíte, který z nich by pro Vás mohl být ten vhodnější, zjistěte si u odborníků všechny výhody a nevýhody přímo pro Váši lokalitu a rodinný dům.

Princip tepelného čerpadla a kotle

Díky pochopení principu, na kterém pracuje plynový kondenzační kotel, zjistíte, proč je vlastně energeticky úspornější než klasický plynový kotel. Plynový kondenzační kotel na rozdíl od klasického kotle využívá prostřednictvím kondenzace tzv. latentní teplo, což jsou tepelné spaliny ukrývající energii.

Stejně tak znalost toho, jak funguje tepelné čerpadlo, Vám pomůže vybrat ten správný typ pro Vaši domácnost. Ať už se bydlíte v lokalitě vhodné pro tepelné čerpadlo země voda, voda voda nebo nejrozšířenější typ vzduch voda.

Dotace na tepelné čerpadlo i kotel

Stát nabízí řadu programů, díky kterým můžete požádat o finanční podporu na nákup nového nízkoenergetického zdroje vytápění. Nejen na plynový kotel, ale i na tepelné čerpadlo můžete dostat úhradu části způsobilých nákladů na pořízení nového vytápění.

Dotační programy na kotle můžete získat v programu tzv. kotlíkové dotace, která bude vypsaná během podzimu 2015. Ale již nyní můžete využít nabídky Zelené úsporám 2015, která nabízí dotace na tepelná čerpadla i plynový kondenzační kotle v případě snížení energetické náročnosti budovy. Ukončení příjmu žádostí je 31.10.2015 ve 12 hodin.

Comments are closed.