REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Cvičení pro těhotné ženy

Mnoho lidí si myslí, že pro těhotné ženy je cvičení zapovězeno. To ale není tak úplně pravda, při dodržení několika základních pravidel si mohou cvičení dopřát i těhotné ženy a odborníci tento přístup dokonce doporučují. Stačí jen půlhodina lehčí fyzické aktivity a můžete se cítit mnohem lépe než dříve.

Cvičení v těhotenství? Ano!

Mezi největší přínosy cvičení pro těhotné patří snížení stresu a s tím souvisejících těhotenských depresí, uvolnění psychického napětí, kvalitnější spánek a zlepšení krevního oběhu. Ze cvičení budete mít dobrý pocit i vy sama, můžete se během těhotenství udržovat ve formě, po porodu se rychleji vrátíte do kondice a budete se cítit opravdu dobře. Cvičení je také výbornou přípravou i na samotný porod.

Pokud se rozhodnete začít cvičit právě v těhotenství, poraďte se se svým lékařem o tom, co je pro vás nejvhodnější a zda ve vašem případě nehrozí nějaká zdravotní rizika. Cvičení pro těhotné by také měl vést zkušený instruktor, který pozná sebemenší náznak problému a v kritickém případě vám pomůže. Pokuste se při cvičení minimalizovat otřesy, které nejsou dobré pro vás ani pro vaše miminko. Ideální je tedy jedna z těchto aktivit:

  • chůze
  • plavání – podmínkou čistý plavecký bazén
  • břišní tance
  • jóga

Zvláště vhodné je pak plavání, u kterého hrozí minimální rizika jak pro nastávající maminku, tak i pro miminko. Návštěvy bazénu v těhotenství vám může dokonce doporučit i váš lékař. V raných fázích těhotenství vhodná i jízda na kole, doporučuje se však jen jízda po zpevněných silnicích s minimálním provozem, aby bylo riziko pádu a následného úrazu co nejnižší. Tomu můžete samozřejmě předejít tím, že místo klasické jízdy na kole zvolíte rotoped.

Fitness centrum? Jen s omezením

Pokud se rozhodnete pro klasické cvičení ve fitness centru, měla byste svou volbu konzultovat s odborníkem a také se svým lékařem. Pokud na pravidelné cvičení nejste zvyklá, těhotenství není ideální doba na to s ním začínat. Pokud s ním však máte určité zkušenosti, můžete posilovat i v období těhotenství. Jen mějte na paměti, že byste se neměla přepínat a měl by na vás dohlížet instruktor nebo jiný odborník.

V těhotenství nejsou vhodné cviky, při kterých se zvedá zátěž nad hlavu a nad břicho, rotační a silové cviky a také cviky, které provádíte v předklonu či dřepu. V pozdějších fázích těhotenství pak necvičte cviky na zádech a také cviky, které namáhají pánevní dno. Ty totiž můžou zvýšit nitro břišní tlak a tím ublížit vašemu miminku.

Mezi cvičení a aktivity, kterým byste se měla v těhotenství vyhnout, jednoznačně patří zvedání těžkých předmětů, sjezdové lyžování, jízda na koni, návštěvy sauny, vysokohorská turistika, kontaktní a silové sporty a také míčové hry.

 

Comments are closed.