REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archiv

Bobkový list – recepty

Dýňová polévka s bobkovým listem

Suroviny:

1 kg dýně Hokkaido

1 cibule nakrájená najemno

Máslo

1 lžička římského kmínu

1 lžička koriandrových semínek

litr slepičího nebo zeleninového vývaru

pepř a sůl

petržel

1 větvička tymiánu

1 bobkový list

2 kousky citronové slupky

jogurt nebo smetana

 

Postup:

Na másle usmažíme cibuli, přidáme dýni a dusíme pod pokličkou 10 minut. Pak přilejeme vývar, koření, sůl a pepř. Opět přikryjeme pokličkou a zvolna vaříme 25 minut. Vyndáme koření a rozmixujeme. Podáváme s jogurtem nebo smetanou.

 

Pečené brambory

Suroviny:

brambory rané

2 větší červené cibule

1 palice česneku

2 jablka

olivový olej

čerstvé chilli papričky

pepř

bobkový list

rozmarýna

 

Postup:

Nejprve rozehřejeme troubu na 200 stupňů Celsia. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na měsíčky. To samé uděláme i s cibulí. Česnek rozdělíme na dílky, ale nemusíme loupat. Do hlubokého pekáče nalijeme olej, přihodíme brambory, cibuli, česnek a další koření a promícháme s olejem. Pekáče vložíme do trouby a pravidelně kontrolujeme a promícháváme. Jablka odjadřincujeme a nakrájíme na měsíčky. Následně vmícháme do brambor a pečeme na plný výkon. Nakonec vše osolíme, ochutíme chilli papričkou a servírujeme na talíře.

 

Kořeněné maso

Suroviny:

2 kg hovězí kližky

12 lžic krupicového cukru

1 lžíce oleje

1 lžíce mleté skořice

3 lžíce soli

2 lžičky kmínu

1 sáček mletého zázvoru

2-3 hřebíčky

2-3 bobkové listy

3 hvězdičky badyánu

 

Postup:

Do tlakového hrnce nalijte lžíci oleje. Jakmile se olej zahřeje, přidáme dvě lžíce cukru a za stálého míchání uvaříme karamel. Když se z karamelu začne kouřit, hrnec odstavte z ohně a vložte do něj kližku. Maso zalijte teplou vodou tak, aby bylo ponořeno. Vodu osolte, přidejte zbylý cukr a všechno koření. Pokud nemáte koření v prášku, ale v celku, zašijte je do pytlíčku z gázy. Vodu přiveďte do varu, pak oheň zmírněte a zvolna vařte asi 3 hodiny. Po uvaření nechte maso v nálevu vystydnout a uložte do chladničky. Krájejte je na tenké plátky až následující den, kdy je dostatečně ztuhlé. Je výhodné najednou zpracovat větší množství masa a vařené uchovat v mrazničce. Maso krájíme na tenké plátky, obložíme zeleninou a případně i pečivem.

 

Vepřová pečeně

Suroviny:

1,5 kg vykostěné vepřové pečeně nebo krkovice

1 lžíce rostlinného oleje

1 lžíce mletého zázvoru

2 lžička drceného kmínu

250 ml světlého piva a pivo na podlévání

1 lžíce sádla

6 červených malých cibulí, nebo šalotek

sůl

 

Postup:

Omyté a osušené maso vložte do vhodné nádoby, osolte, posypte zázvorem, kmínem a přelijte olejem a pivem. Uložte na chladné místo a několik hodin nechte marinovat (jednou obraťte). Troubu předehřejte na 160 °C. Maso vyjměte z marinády a osušte kuchyňským ubrouskem. V troubě v pekáčku rozehřejte sádlo a ze všech stran na něm opečte vepřové společně s cibulí. Maso dejte do pekáčku, přelijte marinádou a hodinu až hodinu a půl pečte. Průběžně maso přelévejte vypečenou šťávou a podle potřeby podlévejte pivem. Hotovou pečeni nakrájejte přes vlákno na plátky a přelijte vypečenou šťávou. Servírujeme zdobené bobkovým listem.

 

BOBKOVÝ LIST

Bobkový list využívali s oblibou už naši předci, kteří věděli, jak důležitou roli hraje v dochucování pokrmů i v léčitelství. Toto koření má silnou aromatickou vůni, zlepšuje koncentraci, paměť a racionální myšlení. Podporuje mozkovou aktivitu, chrání celkové zdraví a čistí organismus. Pokud si vložíte pár listů pod polštář, bude se vám dobře spát.

 

Bobkový list se v lidovém léčitelství užívá k vyčištění kloubů a celého těla od usazenin a kyseliny močové. Pokud si budete dávat bobkový list do jídla pravidelně, podpoříte tím své trávení a zvýšíte i chuť k jídlu. Jestliže vás trápí revmatické bolesti nebo bolesti kloubů z nadbytečného solení, bobkový list velmi oceníte. I zvenku je bobkový list zázračný – stačí si natřít bobkový olej na bolavé klouby a máte vystaráno. Na klouby jsou výborné i obklady z bobkového listu. Stačí rozdrtit bobkový list a smíchat ho s olivovým olejem. Směs dáme na čistý kapesník a přikládáme několikrát denně na postižené místo. Olej z bobkového listu se používá při podvrtnutích a různých pohmožděninách. Máte problémy s močovým měchýřem nebo ledvinami? Toto koření vám uleví, protože má schopnost rozpouštět. Pomáhá i při trombóze jater a problémech se slezinou. Dokonce je skvělý i při bolestech v kříži. Vavřínová esence byla vždy používaná k odpuzování hmyzu a zejména kuchyňských molů.  Čaj z bobkového listu snižuje hladinu cukru v krvi, a proto je skvělý pro diabetiky a pomáhá i při dně. Obsahuje totiž silice, alkaloidy, glykosidy, hořčiny a další látky. Hořčiny povzbuzují tvorbu žluči, což je velmi důležité u jaterních chorob.

 

K čemu je bobkový list dobrý?

  • Pomáhá ulevovat při trombóze
  • Ulevuje od bolestí kloubů, svalů a kostí
  • Pomáhá při revmatismu a dně
  • Podporuje trávení
  • Snižuje hladinu cukru v krvi
  • Působí protizánětlivě, dezinfekčně a má sedativní účinky
  • Odstraňuje otoky

 

Comments are closed.