REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Kolik znáte druhů kávy?

Není nic přirozenějšího než ranní šálek kávy. Někdo si potrpí na espresso, tureckou kávu, cappuccino či ristretto. Lidé si připravují kávu v pohodlí svého domova anebo navštěvují kavárny, kde se pobaví se svými přáteli a uvolní se po náročném pracovním dni. Jedno je jisté, tento lahodný mok se může pochlubit zajímavou historií. Víte, jaké druhy kávy existují?

Espresso a jeho síla

Snad všichni víte, že je espresso silný šálek kávy v malém podání, 7 g kávy se spojením 25 – 30 ml vody. Lze jej připravit doma anebo si ho vychutnat v kavárně. Připravuje se v kávovaru způsobem protlačení horké vody přes kávu. Délka trvání přípravy espressa je nanejvýš 30 sekund. Pokud prahnete po dokonalém šálku espressa, pořiďte si kvalitní kávovar, jinak se dočkáte moku se štiplavým aroma obsahujícím škodlivé složky.

Ristretto vám dodá energii

Jestliže jste ještě o tomto druhu kávy neslyšeli, věřte, že ho Italové ještě více milují nežli espresso. Ristretto je vlastně miniaturní espresso, jehož doba průtoku činí 18 sekund a šálek obsahuje asi 15 – 20 ml super silného kávového extraktu. To vám vystačí na dva loky silné kávy, která vás zvedne ze židle a naplní novou vitalitou. Myslíte si, že znáte ještě jeden druh kávy jménem piccolo? Tak vám řekneme, že vlastně neexistuje, i když ho české kavárny nabízejí. Jakmile přijedete do Itálie a objednáte si piccolo, budou na vás nechápavě zírat.

Což takhle dát si lungo?

Lungo je prodloužené espresso, ale dnešní obsluha kaváren ho neumí dost dobře připravit. Příprava kávy lungo trvá asi 30 sekund, ale čeští číšníci ji připravují až minutu, tak vznikají škodlivé látky a nepříjemné aroma. Espresso doppio vás postaví na nohy, protože se připravuje ze 14 g mleté kávy. Máte-li slabé srdíčko, raději si ho nedávejte! Určitě vás pohladí cappuccino z 1/5 espressa, 2/5 našlehaného mléka a 2/5 horkého mléka. Mléko musí být plnotučné.

 

Comments are closed.