REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Kde se vzal kávovar?

Kávovar slouží k přípravě kávy tak, aby voda nevařila v oddělené nádobě. Moderní trh nabízí nesčetné druhy přístrojů v různých cenových relacích, ale všechny fungují na stejném principu. Kávovary lze rozdělit do dvou skupin, na pákové a automatické. Pákové modely potřebují náročnější údržbu, ale praví milovníci kávy je považují za nepostradatelné. Automatické kávovary umí v mnoha případech kávu namlít a připravit cappuccino či latté. Dokonce se dokážou samy čistit a udržovat. Je pravda, že jejich cena je mnohem vyšší než u klasických pákových typů.

Historie vás možná překvapí

Možná jste nevěděli, že se dříve káva vařila v hrnečku s vodou na plameni. Pak byl ve Francii vyroben první kávovar na překapávanou kávu čili biggin. Po čtyřiceti letech spatřil světlo světa Napierův vakuový kávovar, jenž vypouštěl kávu bez kalu, ale jeho obsluha byla poměrně náročná. Tento druh kávovaru byl zastíněn perkolátorem. K přípravě lahodného moku postačila jen káva, voda a zdroj tepla. V roce 1901 vynalezl továrník Luigi Bezzera první kávovar na espresso. Třiceti let nato jej zdokonalil pístovým čerpadlem pan Cremonesi. Firma Mr. Coffee předvedla v Americe roku 1972 svůj přístroj a na mnoha místech ho používají i v dnešní moderní době.

Jak pečovat o kávovar?

Pravidelná a pečlivá údržba kávovaru zaručí vaší kávě delikatesní plnou chuť. Rovněž záleží na použité vodě. Kohoutková voda může být příliš tvrdá, proto se užívají změkčovače a kvalitní filtry. Po každé uvařené kávě je nutné spustit kávovar jen tak naprázdno, jen tak se dokonale očistí hlava přístroje. Také musíte otřít trysku a naprázdno pustit i páru, protože je třeba zbavit se nečistot i zevnitř. Nakonec opláchněte páku i filtr od kousků kávy. Zapomeňte na saponáty a každou údržbu provádějte hadříkem anebo speciálními přípravky doporučenými výrobcem. Kávovar potřebuje denní, týdenní i měsíční údržbu.

 

Comments are closed.