REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Kotvičník zemní – složení a užívání

Kotvičník zemní (lat.  Tribulus terrestris ) – jednoletá léčivá rostlina rostoucí v mírných a tropických klimatických podmínkách v jižní Evropě, jižní Asii, v Africe a severní Austrálii se začala pěstovat i v našich podmínkách. Kotvičník zemní dokáže zvýšit hladinu testosteronu až o 30%, u žen podstatně zvyšují hladinu estrogenů. Bylina zvýší tělesný výkon, vytrvalost, pomáhá při sexuální aktivitě, proto se jí říká přírodní viagra.

Kotvičník zemní – složení

Kotvičník zemní obsahuje vysoké množství rostlinných anabolických steroidů (fytosteroly). Významně se podílejí na podpoře a udržování zdraví, léčbě širokého spektra chorob a udržování homeostázy, taktéž se projeví ve zlepšené náladě, zvýšené energii a sebevědomí. Prostě omládnete.

V nati jedné dospělé rostliny se přibližně nalézá:

12% bílkovin

2,6% tuku

40% sacharidů

29% vlákniny

16% minerálních látek

3% rostlinných steroidů

V rostlině se nacházejí chemické sloučeniny – steroidní saponiny např. protodioscin či diosgenin, které zvyšují hladinu tělem produkovaného testosteronu. Efekt vyšší hladiny testosteronu zná asi každý – podpora růstu svalové hmoty, zvyšování fyzického i psychického výkonu z důvodu zrychlení regenerace, zlepšení imunity organismu, zlepšení libida i sexuálních funkcí u obou pohlaví, snížení hladiny tělesného tuku. Kotvičník obsahuje kromě saponinů také bioflavonoidy, třísloviny, glykosidy, rutin, kyselinu linolovou a linolenovou a pryskyřice. Také obsahuje taniny, steroly, sacharidy, ale například i vitamín C a řadu dalších prospěšných látek.

Proč se doporučuje užívat kotvičník zemní na jaře?

Rostlina nám pomůže překonat jarní únavu stejně tak i kocovinu.

Dávkování a příprava kotvičníku

Dávkování: 1 – 6 g sušené natě denně (dle váhy, volby síly účinků, aktuální zátěže jednotlivce).  Abychom z byliny dostali co nejvíce, podrtíme ji nebo nalámeme těsně před použitím. Jen v tomto případě vyluhuje maximum účinných látek.

Jak připravit čaj

Příprava čaje je velice jednoduchá. Podle velikosti čajové konvičky podrtíme potřebné množství kotvičníku zemního, zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut louhovat. Není na závadu zalít i podruhé jako zelený čaj v rámci jednoho dne.

Příprava odvaru

Sušenou nať zalijeme vodou a na mírném ohni necháme 5-25 minut vařit. Odvar přecedíme a pijeme ideálně ve třech dávkách během dne.  Pro docílení účinku doporučujeme dodržovat pravidelnost v užívání čaje. Netrpělivost se nevyplácí.

Máte-li zájem o kvalitní sušený kotvičník zemní nebo jeho sazenice,

zavítejte na portál

www.kotvicnik-zemni.cz.

Comments are closed.